Двойно: Парите за полицейски униформи скачат от 400 на 800 лв.

Заплатите на работещите в "Киберсигурност" се вдигат

Новини
19:28 - 02 Февруари 2022
4952
Двойно: Парите за полицейски униформи скачат от 400 на 800 лв.

Двойно ще се увеличат парите на полицаите за униформи тази година. Идеята е залегнала в бюджета и предвижда скок на сумата от 400 на 800 лв., съобщи пред ресорната комисия в парламента вътрешният министър доц. Бойко Рашков.

Той обяви и идеята да се вдигнат заплатите на полицаите в отдел "Киберсигурност". Целта е да са конкурентни на тези в частните IT фирми, за да може МВР да не загуби специалисти.

Рашков раказа и част от идеите за структурни промени в министерството. "Ако пожарната кизлезе от МВР и да стане държавна агенция, служителите да запазят всичките си правомощия", предложи Рашков.

Той обяви и да друга промяна в главна дирекция. Според него звеното за охрана в Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" трябва да бъде закрито. "60 човека не охраняват никого. Да преминат в СДВР.

Така ще запълним и незаети бройки", обясни идеята си доцентът. И посочи, че в момента се изслушват всички директори на областни дирекции на МВР в страната. Ще се направи анализ и ще се прецени къде не е нужно да има областна дирекция, а районно управление, даде пример вътрешният министър. И обясни, че в Смолян например има 550 регистрирани престъпления за м.г., а в софийско районно са повече.

СДВР и ГДБОП ще бъдат с разширен сграден фонд. Те ще бъдат настанени и в двора на Главна дирекция "Национална полиция" и Академията на МВР, посочи Рашков. И обяви, че за пръв път са отделени пари за спорт на служителите на МВР. Сумата е 9 млн. лева. Предвидени са и средства за закупуване на нови компютри.