Дядо Христофор Събев пред Lupa.bg: С Бойко Борисов ще се съдим в Страшния съд

Изповеди
12:30 - 07 Септември 2020
14356
Дядо Христофор Събев пред Lupa.bg: С Бойко Борисов ще се съдим в Страшния съд

В зората на демокрацията йеромонах Христофор Събев събираше стотици хиляди на жълтите павета в центъра на София със своите молитвени бдения със свещи. Той се молеше за бърза мирна, но бърза смяна на тоталитарната система. Оттам дойде и неговият прякор Фори Светулката, който духовникът обаче не харесва. Христофор Събев е един от първите активисти на СДС, дисидент, основател на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности, както и на Християнския съюз. Завършва атомна физика в Софийския университет, както и Духовна академия в София. Той е магистър по богословие и доктор по квантова физика.

За разпространение на позиви преди 1989 г. и за нелегални събирания тогавашният йеромонах Христофор е лежал в затвора. Той е участник в работата на Кръглата маса и депутат от СДС в 36-то Народно събрание. През 90-те години по време на разкола в БПЦ бе отлъчен от църквата, тъй като още преди 1989 г. не признаваше патриарх Максим и твърдеше, че е назначен от ДС. Пак през 90-те за кратко емигрира в САЩ. Дядо Христофор е представител на старостилната християнска църква. По думите му той е митрополит Сердикийски и е в каноническа връзка с Гръцката старокалендарна църква. До скоро служеше във великотърновското село Хотница. От скоро живее в София.

Сега Lupa.bg потърси дядо Христофор Събев, за да коментира днешните протести, както и да каже дали властите действаха адекватно в ситуацията с коронавируса.

- Дядо Христофор, какво мислите за протестите срещу правителството и може ли да се направи паралел между сегашните демонстрации и тези, които бяха в зората на демокрацията?

- Протестите в началото на 90-те години бяха мирни. Няколко пъти тогава предотвратихме опитите за ексцесии и насилие, пресякохме проливането на кръв. Аз спрях да има кръв в България. Знаете, че организирах бдения и молебени на тогавашния площад "Девети септември", днес "Княз Александър I Батенберг“. Там беше и мавзолеят. През 90-та година не позволих да се гаврят с мумията на Георги Димитров. Неговото тяло беше извадено от мавзолея и препогребано в Централните софийски гробища през юли 1990. Но през февруари спрях многохилядната тълпа да не извади мумията на Георги Димитров след големия митинг пред БНБ срещу член 1 от конституцията за ръководната роля на БКП.

Не трябваше да допускаме мумията да бъде осквернена, а тълпата, подтикната от провокатори, вече бе готова да строши вратите на мавзолея. Тогава с мегафон се обърнах към хората и казах: “Това е провокация! Един човек не бива да лежи непогребан, но не бива и да се гаврим с трупа му!”. Бойко Димитров, осиновеният син на Георги Димитров, ми е задължен, защото спрях гаврата с трупа на баща му а така, благодаря на Бога, той си го погреба после. Ако беше станала гаврата, това щеше да предизвика вълна от насилие в България, щеше да се пролее кръв, защото комунистите, които тогава бяха много силни, нямаше да простят това.

- 30 години по-късно обаче - на 2 септември по време на големия протест срещу правителството се стигна до грозни сцени на насилие - ултраси мятаха павета и бомбички по полицаите, които дълго време не реагираха, а след това арестуваха десетки невинни и мирно протестиращи граждани, които не бяха съпричастни към агресията спрямо униформените. Казвате, че през 1990 г. сте спряли тълпата да не се поддаде на провокации. Защо сега провокаторите не бяха неутрализирани?

-  По време на протестите през 1990 г. нямаше насилие, нямаше такива неща, които описахте. Ние искахме да постигнем една цел – съставяне на наше правителство. Лошото е, че нещата много се измениха. Ние бяхме идеалисти.

Сега въпросът се свежда до това – кой ще опапа парите за пандемията, които е приготвил Европейският съюз. Борбата в момента е за това. Нашата борба беше срещу комунизма и тиранията. А сега една мафия се бори срещу друга мафия, като се използва народът. 

Христофор Събев е един от първите активисти на СДС, дисидент, основател на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности, както и на Християнския съюз. 

- Борбата между тези мафии, както вие ги описвате, е заради европарите за пандемията, така ли? 

- Да и заради това. Виждате, че хиляди хора се събират на едно място вече два месеца, а няма рязко увеличаване на заразата. Значи цялата работа е съшита с бели конци. Че има опасност – има. Безспорно, но нещата се преувеличават в някаква степен.

- Вие смятате, че става дума за конспирация, свързана с коронавируса?

- Има и конспирация. Но все пак хората трябва да се пазят. Имаше опит за сплашване и хората се уплашиха много в един момент. Помните как изкарваха генерали да респектират и т.н. Уж всичко беше наред, пък изведнъж пак надуха цифрите, за да може Европейският съюз да отпусне паричките. Както и нашите комшии – Гърция и други държави правят същата работа. Не твърдя, че няма коронавирус и че той не нанася поражения на организма. 

Ние сме ваксинирани с БЦЖ като малки и изглежда, че тази ваксина върши добра работа. В САЩ нямат такава масова ваксинация, там има постоянно текучество, струпват се много имигранти. Само за една година в Италия нахлуха 150 000 имигранти по море и там станаха страшни работи. Тези бежанци нямат имунитет и дойдоха с болестите си. Не съм против никого. Само споделям факти. Тук емиграцията беше ограничена и може би това е причината да се запазим. Ограничена, защото имигрантите не искаха да идват в България. Нашият живот не им трябва -  какво да правят в една държава, която е на последно място в ЕС?! Ние и в соцлагера бяхме на последно място.

Пандемията е нещо като репетиция за тази световна конспирация – не бих казал, че е генерална репетиция, но е опит, след това ще се случат и други неща. Като физик и доктор по квантова физика и познавайки Библията, написах сценарий за Апокалипсиса, който регистрирах в библиотеката на Конгреса на САЩ. Опитах се да направя сериозно изследване, защото в Библията има предсказание и там се посочват точните години кога ще се случат определени неща. Само Северна Корея не се подчини на пандемията. Всички други се подчиниха.

- Вие сте демократ и ми се струва странно да посочвате точно тоталитарна Северна Корея за пример. 

- Не, не, не я посочвам за пример. Само отбелязвам факта, че там не се подчиниха на този опит за световна конспирация.

- Според вас пандемията е в резултат на конспирация, за да бъде държан светът в подчинение?

- Не, това е опит да се види колко се подчиняват хората. От друга страна пак казвам - трябва да се пазим и да спазваме мерките. Част от моите свещеници са лекари и те казват точно това. Но без да се плаши народът. Един грип също взима жертви, даже много повече. Това е сложен въпрос. Никой не е казал, че няма такава болест и че е виртуална работа. Моите хора ме пазят много, защото съм на възраст, но аз съм на мнение, че въпросът е много надут.

Не приемам крайните мнения – нито, че няма опасност, нито, че има страшна опасност. Но Господ пази.

Ще цитирам посланието на апостол Павел до евреите, което винаги четем по време на водосвет. Когато говори за Исус Христос апостол Павел казва: „А понеже децата са участници в плът и кръв, то и Той еднакво взе участие в същите, та чрез смъртта да порази оногова, у когото е властта на смъртта, сиреч дявола; и да избави ония, които от страх пред смъртта през цял живот бяха подложени на робство.“

Чрез страха от смъртта се опитват да държат хората в робство, разбирате ли?

Не твърдя, че няма опасност и летални случаи при хора с дихателни и сърдечни проблеми. Въпросът не е само в една болест. Вашият въпрос засяга много неща. Протестите са свързани с икономиката и с корупцията и които са реалност.

- От думите ви разбирам, че едната мафия се бори с другата мафия, като се използва народът. Тоест вие не подкрепяте протестите и контрапротестите в тази ситуация?

- Факт е, че ГЕРБ отдавна загуби капитала на доверието. В момента хората масово нямат доверие в ГЕРБ. Въпросът е, че аз лично не виждам алтернативата. Смятам, че промяната трябва да започне, но кажете кой ще вземе властта да оправи работата, да спре корупцията и да разобличи всички тези работи, които станаха. Какво направи Гешев? Обеща да извади корупционните сделки и да подгони далаверите на прехода. Аз не ги виждам тези работи. Да не говорим, че битовата престъпност си върви.

- Дядо Христофор, на протестите се изявява един архимандрит на име Дионисий, който като че ли се опитва да копира вашите действия от зората на демокрацията. Какво мислите по този въпрос?

-  Не го познавам този човек. Пак казвам, че моите протести през цялото време бяха мирни. Те бяха религиозни събирания с църковни песни и църковна музика и молитви. Аз не знам той точно какво прави.

В зората на демокрацията йеромонах Христофор Събев събираше стотици хиляди на бдения със свещи да се молят за декомунизация и тоталитарната система да бъде сменена час по-скоро

- И той прави бдения със свещи и говори пред гражданите.

- Около него, доколкото си спомням имаше някакви скандали, изгониха го от "Св. Александър Невски" заради заря на Великден.

- Да, и оттам му дойде прякорът Дионисий Зарята.

- Е то и на мен ми викаха Фори Светулката.

- Вие обаче сте ми казвали, че не си харесвате този прякор и дори се обиждате.

- Този прякор беше подигравателен и го измисли вестник „Стършел” през 1990 г. Те искаха да ме унижат. Но без да искат налучкаха истината – че аз нося светлина. Хората, които ме следваха в края на 80-те и началото на 90-те, вярваха, че нося светлина на България.  Тези, които ме уважават ми викат „Дядо владика” или „Ваше Високопреосвещенство”. Аз усещам кога някой е искрен с мен и кога не и затова не се сърдя на тези, които ме уважават, но същевременно ме наричат Фори Светулката. А идват ли много хора на бденията на този архимандрит?

- Според мен хората не идват специално за неговите т.нар. бдения. Той отива на площад "Независимост" и на Орлов мост, когато гражданите вече са се събрали в обявения час за протест.

- Е, вярно аз събирах хората. Всъщност Бог ги събираше. Не съм ползвал никого, дори СДС ме използваше, за да събирам хора. Не познавам този човек и затова няма какво да кажа. Моята задача през цялото време беше духовна, макар че нещата след това се изопачиха. Страхотна пропаганда направиха с мен силите на злото, които вече 30 години управляват България. Че съм искал да демократизирам църквата, че съм виновен за разкола. Моята единствена цел беше да се възстанови православието, което беше ощетено от марксизма и диктатурата.

Специално с премиера ще се съдя с него на Страшния съд. Защото той беше главен секретар на МВР и прати полицаи по църквите през 2004 г. и те биха свещениците. Той имаше намеса в тази работа и не може да се оправдава, че са му дали заповед Симеон II и Никола Филчев. Защото така ще се оправдават и генералите на Вермахта. Генералите на Хитлер ще кажат: „Изпълнявахме заповеди“. Нюрнбергският съд не приемаше тези врътки, които нацистките генерали се опитваха да правят.

- Вие говорите за т.нар. полицейска акция "Расо" от юли 2004 г., когато храмовете, отнети от алтернативния синод бяха върнати на Светия Синод на Българската православна църква.

- Да, за това говоря, но тогава полицаите биха свещеници от другия синод. Борисов се намеси втори път и втори път в църковните дела като легитимира Синода на Държавна сигурност. Имам предвид избора на Неофит за патриарх. А кой е Неофит знаете – патриарх Неофит е агент Симеонов. Те са го натиснали чрез личен компромат.

Дядо Христофор и Петко Симеонов на 7 декември 2019 г. Тогава учредители и привърженици на СДС се събраха в сградата на Института по философия и социология при БАН, за да отбележат 30 години от създаването на организацията

- Дядо Христофор, патриарх Неофит обаче не замълча, както някои владици с досиета и зае публична позиция по въпроса. Той каза, че не се чувства виновен към никого и че не е предавал никого, а рросто е изпълнил нещо, което в онова време е било изискване при пътувания в чужбина. Спомням си, че Негово Светейшество каза, че е спокоен и чист пред съвестта си и че не служи в църквата като предател. Освен това реално не излезе нито един донос, писан от дядо Неофит.

- Не е така. Той е нарушил правилата на църквата и правилата на апостолите. В църквата главният критерий е апостолската приемственост. В десета глава на Евангелието на Матея Исус Христос казва на апостолите: „Който приема вас, Мене приема; а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил“. Като праща апостолите да проповядват Христос казва: „Ако пък някой не ви приеме и не послуша думите ви, като излизате от къщата или от оня град, отърсете праха от нозете си. Истина ви казвам: по-леко ще бъде на земята Содомска и Гоморска в съдния ден, отколкото на оня град.“ Преди да се възнесе на небето той ги праща с думите: „И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа; и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин.“

Апостолската приемственост е белег за истинско православие. А тя се крепи на Апостолските правила. Те са 85 на брой. 30-то апостолско правило гласи: „Епископ, който си послужи със светски власти и чрез тях получи епископска власт в църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички ония, които се съобщават с него.“ В Устава на Българската православна църква, в член 2 се казва, че Църквата и Синодът се ръководят от Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци и настоящият Устав.

Според 30-то правило те отпадат от църквата след като са подписали декларация на Държавна сигурност. Това означава, че владиците агенти на ДС са отпаднали от църквата, защото са нарушили апостолското правило. А новите, които са приели митрополитски сан след 2012 г., когато Комисията по досиетата официално съобщи кои владици са имали картончета, по десето правило и те са отпаднали. Защото то гласи: „Ако някой, макар и вкъщи, се помоли с отлъчен от църковно общение, да бъде (и сам той) отлъчен. А те не само са се молили с тях, а са получавали и ръкоположение.

Ако не беше известно, както беше до 2012 г., човек можеше да има оправдание. Но след 2012 г., когато се отвориха досиетата на владиците, вече няма как да има оправдания. Всички правителства отказваха да се отворят досиетата, в това число и правителството на Филип (Димитров, б.а). Можеше още тогава. Йордан Соколов, като министър на вътрешните работи, можеше да реши тогава църковния проблем като извади досиетата.

Йордан Соколов целува кръста, подаден му от Христофор Събев, минути след като е избран за министър на вътрешните работи в първото правителство на СДС - това на Филип Димитров. Снимка: Иван Григоров

Комисията по досиетата показа, че и до ден днешен БПЦ си остава постмарксическа църква. Никаква демокрация не искам за църквата, както се твърди. Църквата не може да бъде демократична, защото тя има един монарх и това е Господ Исус Христос. Отвратен съм от всякакъв вид управления – монархии, републики. Аз съм за теокрация – Бог да управлява. То ще стане при Апокалипсиса. Библията може да бъде едно ръководство за управление на хората. Аз не съм разколник. Аз съм за декомунизация на църквата. А те наричат декомунизацията разкол.

Аз исках тези, които са били от ДС да отстъпят позициите си, които заемаха във всички области. Те до ден днешен кадрово се запазиха. Те не си запазиха идеологията – и от комунисти станаха хищни капиталисти и олигарси. Всичките. Хванете БСП, хванете ГЕРБ. Всичките са бивши комунисти. А някои от тях бяха и седесари – като Корнелия Нинова например. Ние сме с тези, които са на власт. Такъв им е принципът. Едно време им викахме бояджии. Те се боядисват. Аз не съм сменял табелата си. При мен няма свещеници комунисти и ченгета и всички имат документи, че не са били сътрудници на тайните служби.

Целият ми живот е доказателство, че при мен няма корист. Тогава имаше алчни вълци, които искаха да правят гаден, хищен капитализъм. Безогледен. Моделът за България е Австрия. Най-хубавият модел. Трябваше него да приложим, а не да измисляме някакъв друг.

Аз не исках България да бъде в НАТО. Аз казах, че съм за неутрална България и това съм го казвал още през 1995 г. ЕС - да, но НАТО - не.