Дядо Николай за Борисов: Миротворец, благодат за Църквата!

Министър-председателят заслужи благодарността и признателността на светинята, заяви пловдивският митрополит

Новини
16:21 - 15 Август 2020
1468
Дядо Николай за Борисов: Миротворец, благодат за Църквата!

Пловдивският митрополит Николай отслужи празнично богослужение в катедралния храм „Успение Богородично“. На литургията присъстваха вицепремиерът Марияна Николова, която днес чества имен ден, зам.-министърът на регионалното развитие  Николай Нанков, кметът на Пловдив Здравко Димитров, бившият градоначалник Иван Тотев и областният управител Дани Каназирева.

„Скъпи в Христа Бога, братя и сестри, тази година чествахме 150-годишнината от възстановяването на самостойната Българска православна църква. От тези 150 години църквата ни беше в схизма в продължение на 73 години, преживя атеистична диктатура, поставила си за цел да унищожи религията из корен, в продължение на допълнителни 45 години войнстващ атеизъм и накрая претърпя разкол в продължение на нови 11 години.

Едва към 2007-2008 г. нашата църква можеше да започне да се съвзема и да събира себе си, да урежда нормалният си вътрешен живот и да намира сили, освен с Богослужението, което не е спирало нито за миг, да се занимава и с онези задачи в духовно-просветната и в социалната сфера, с които обществото ни очаква тя да се занимава. Единствените спокойни години в 150-годишното ново съществуване на Българската православна църква са последните десет-единадесет години“, каза Николай Пловдивски.

„Нека си припомним какво се случи през това време. Може би само в периода малка преди и малко след Освобождението по българските земи са се строили повече църкви и манастири, отколкото се построиха, реставрираха и ремонтираха през последните 10 години. Това става възможно благодарение огромната подкрепа на държавата. За пръв път държавата пое част от издръжката на Клира, и то без изобщо църквата да е молила за това. Ще кажете, че това са материални неща. Не, не са материални. Това е подкрепа за българската духовност, подкрепа за българската идентичност. През последните 10 години за пръв път от много време имахме държавно ръководство, което не просто не е просто неутрално към църквата и просто ни пречи. А напротив – подпомогна нейната душеспасителна мисия. Имаме правителство, което одобри учебник на Светия Синод по предмета Религия и православие. Вярно, предметът все още не е задължителен, но дори и това е огромна стъпна напред, ако се сравни с отрицателното отношение по тази тема на всички предишни правителства, без изключение“, добави митрополитът.

„От акцията по спасяването на българските евреи насам за пръв път едва през последните 10 години българската държава започна да чува гласа на църквата по хуманни и етични въпроси. Не че църквата и преди това не е заявявала своята позиция по значимите теми на обществения морал, но те не бяха чувани. През последните 10 години държавните институции започнаха да проявяват чуваемост по нашите становища. Правителството под председателството на г-н Бойко Борисов и мнозинството от Народното събрание през последните 10 години се вслушаха в гласа на църквата и не допуснаха узаконяването на сурогатното майчинство, което щеше да превърне неродени деца в стока, в обект на покупко-продажба. Вие можете ли да си представите как бихте обяснили на Света Богородица как в православна България законът позволява майки да дават утробите си за ползване и да продават родените от тях деца. спряно беше узаконяването на семейното съжителство, което целеше в перспектива да се легитимира съжителството на еднополови двойки. Сериозно беше ограничено използването на генномодифицирани организми. Спряна беше ратификацията на Истанбулската конвенция, която постановяваше, че Бог не е създал мъж и жена, а някакво безполови същество, тоест, че няма Бог. Макар и временно бе спряно действието на закона за социалните услуги, който много бих искал да се преименува на закон за социалните грижи, за да се подчертае, че в България вниманието към страдащите е въпрос на човещина, а не просто поредният бизнес”, заяви той.

„Всичко това стана въпреки неистовите опити на определени обществени групи чрез държавните закони да ни наложат незачитането си към моралните ценности на българския народ, които са християнските ценности. За пръв път от десетилетия насам българското светско законодателство започна да се съобразява с някои ключови постановления на божия закон. Може би не винаги, не във всичко, но по този фундаментални въпроси, които споменах, това е факт. Като венец на всичко, по време на разгара на пандемията навръх Великден, българският министър-председател Бойко Борисов отказа да затвори православните християнски храмове, въпреки нечовешкия натиск, на който беше подложен да стори именно това. Само това да беше, той пак щеше да заслужи благодарността и признателността на църквата, която аз от свое име изразих тогава, и му изказвам и сега. През последните 10 години в лицето на трите правителства на г-н Бойко Борисов ние получихме светско ръководство, което видимо разбира, че православна църква е носеща колона на държавата. И се отнася към църквата в съответствие с това разбиране. Последните 10 г. бяха наистина благодатно време за Българската православна църква. И няма да сме честни пред съвестта си, ако премълчим това“, заяви още в словото си дядо Николай.

„Моля се това да не са само моменти, лъчи светлина в историята на нашата изстрадала църква, преди отново да бъдем затиснати от атеистичен бесовски мрак и от духа на отрицанието. Не е вярно, че църквата е безмълвна за определени неуредици. Църквата, към която толкова пъти е постъпвано несправедливо, е особено чувствително по въпросите на справедливостта. всички тези неща в Божия помощ могат да бъдат поправени. Вярвам, че г-н Борисов, който доказа, че по основните въпроси съобразява светското законодателство с божиите закони, ще продължи в същия дух. Защото разбира, че само спазването на божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното ни общество. Нашият Господ Исус Христос казва: Блажени са миротворците, те ще се нарекат синови божии. Миротворци могат да бъдат само тези, които, като искат да установят мир, го установяват в името на Бога. Не могат да бъдат миротворци онези, които не признават божиите закони и се стремят към земна власт в свое име. Светата Библия казва: Който сее вятър, жъне бури. И още: Който сее неправда, ще пожъне беда. Нека на днешния светъл празник, да се помолим на Света Богородица освен за здравето на нашите семейства и деца, да я помолим и за общото ни благо. Ние, миротворците в Христа, ще бъдем сигурни, че Света Богородица ще бъде с всички нас. Моля се на Света Богородица за да закриля вас и миротворците на България. Бог да пази България! Покровът на Божията майка да бъде над всички нас – сега и вовеки! Амин!”, завърши службата митрополит Николай.

Министрите подариха на митрополит Николай светия кръст в знак на почит към Българската православна църква. После коментираха предложението на премиера за нова конституция.

„Рестарт на държавата е необходим. С тези промени все повече ще разберем какъв е духът на младите и какво искат. Съществува юридически способ за свикване на Велико народно събрание. Аз считам, че президентът трябва да е обединител на нацията и да показва това, което конституцията му е вменила като правомощия.“, заяви Николова пред журналистите.