Дядото на Гонзо държал вървежна кръчма в Пловдив

Навремето бай Георги събирал над 150 клиента всяка вечер

У нас
16:09 - 03 Февруари 2020
2866
Дядото на Гонзо държал вървежна кръчма в Пловдив

Родът на футболната звезда Георги Иванов – Гонзо се оказва все от знаменитости. Всички знаят за подвизите на голмайстора, а запалянковците от по-старото поколение помнят като футболист и баща му Александър Иванов. Малцина обаче са наясно, че дядо му Георги е бил един от най-известните кръчмари в Пловдив.

И до днес старите майни споменават с носталгия ресторанта на дядото на Гонзо, недалеч от гара Филипово. Преди половин век всяка вечер там се събирали по 150 клиенти, претъпкали масите. Бай Георги бил управител на заведението, прочуто с отличната си кухня, задушевна атмосфера и оркестър. Днес на това място има бунище, но навремето там се е намирало известното заведение.

Малкият Гонзо прохождал именно в ресторанта във Филипово, където всяка вечер бил и баща му Александър Иванов, разправят все още живи свидетели на онези времена. Тогава заведението било едно от най-известните в Пловдив след „Тримонциум”, преди да изградят модерните в Стария град.

За Гонзо се говори още, че е наследил футболния талант от баща си, който е тръгнал навремето от Ботев (Пд) и става негов капитан след оттеглянето на Динко Дерменджиев – Чико. През 1982 г. обаче напуска отбора и преминава в другия градски тим Локомотив, където печели Купата на Съветската армия.

По-късно води малкия Гонзо на „Лаута”, където бъдещият голмайстор почва да тренира футбол. Дядото бай Георги също прави „трансфер” по онова време – той се мести като управител на ресторант „Слънчев кът”, в резултат на което заведението му във Филипово губи блясъка си и почва да запада.