Дядото на Устата основава село

Певецът е имал пет баби и пет дядовци до 10-годишна възраст

През ключалката
12:23 - 04 Октомври 2019
1950
Дядото на Устата основава село

“Казват, че човек не си избира роднините, но ако аз можех да избирам, по-добър род и по-добро семейство, нямаше как да избера. Винаги ми е било мечта да направя родова среща и едно красиво родословно дърво, защото нашето е много красиво”, сподели Иван Динев - Устата.

Оказва се, че шоуменът е потомък на славен род, а неговият прапрадядо Еньо Алчаков е човекът, който поставя основите на новото село Трояново в края на XIX век.

“Това село беше изпълнено с живот преди около 30 години, точно когато бяха моите детски години и наистина тук съм прекарал най-хубавите си моменти, най-много бели съм правил тук. Учил съм тук и през най-важните години – първите три, под надзора на другарката Димитрова.”

Иван Динев - Устата споделя, че е имал пет баби и пет дядовци до 10-годишна възраст. Всеки от дядовците имал определен характер като мъдреца на рода е неговия прадядо Диньо, дядо на баща му.

“Той е човека, който ме въведе в българската литература и история, още преди да знам да чета и да пиша, бил съм в детската градина. Той ми разказваше истории за Ботев, за Левски, “Под игото” ми е разказвал. Той ми показа будителите на България. Той е учил до четвърто отделение, но изглежда това му беше абсолютно достатъчно, защото целият си живот, освен в работа, го е прекарал и в четене.”