Дянков: Късно е вече за коалиция

Няма нищо страшно в нови избори, да се плашим с изпуснато еврофинансиране е неуместно, смята бившият финансов министър

Новини
17:28 - 07 Април 2021
4082
Дянков: Късно е вече за коалиция

Управляваща коалиция с ГЕРБ, но без Бойко Борисов е невъзможна, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков. „Широка коалиция се прави от позиция на сила, а сега такава липсва и на ГЕРБ, и на БСП. Освен това е ясно, че председателите на тези две партии не са искани за поста премиер. А те няма да стоят настрана. С други думи, мина времето на тази идея.”, категоричен е някогашният автор на „постна пица”. Според него, логиката на събитията тласка към нови избори.

Според Дянков, няма нагласа за експертен кабинет, каквато идея вече предложи лидерът на ГЕРБ.  „За експертен кабинет в момента няма нагласа. Тези експерти трябва да се подкрепят от голямо мнозинство в новия парламент, а такова мнозинство не се вижда. Ще има разговори, разбира се, но е трудно да се направи обща платформа от няколко основни задачи. А и експертите трябва да са равно отдалечени от партиите, а за това трябва стабилност в парламента. Бойко Борисов спомена за такава идея, но за него експертите са в ГЕРБ. И да беше така, няма коалиция за такава форма. Освен това другите партии също имат добри експерти. ГЕРБ няма монопол върху експертността.”,  пояснява тезата си Дянков в интервю за "24 часа".

„Най-логично е да се върви към нови избори. След като се пробват различни варианти, ще се стигне до това решение. Няма нищо страшно в него. Плашенето с големи разходи или изпуснати възможности за европейско финансиране е неуместно. Нито разходите са толкова големи, нито ще изпуснем финансирането.”, заявява ексминистърът.