ЕЦБ предупреди: Месец блокада коства от 2 до 3 % от БВП

"Колкото по-дълго продължават мерките в кризата, толкова повече ще страда икономиката", заяви Кристин Лагард

Новини
11:00 - 09 Април 2020
1659
ЕЦБ предупреди: Месец блокада коства от 2 до 3 % от БВП

Всеки месец на извънредни мерки и блокади заради епидемия разпространението на коронавируса струва около 2% до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), направи актуален коментар президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард днес. 

"Колкото по-дълго продължават ограничителните мерки, толкова по-сериозно ще бъде тяхното икономическо въздействие", обясни Лагард в интервю за френския вестник Le Parisien и добави, че анулирането на дълговете, натрупани в резултат на кризата, изглежда напълно немислимо за нея.

Шефът на ЕЦБ посъветва да се помогне на уязвимите малки компании, като в същото време предупреди, че ако фискалното затягане стане прекалено бързо, това може да се окаже капан.

"Не трябва да се фиксираме върху т.нар. "корона облигации". Подобни неща отнемат време в Европа", заяви Лагард и добави, че няма да бъде толерирано каквото и да е затягане на условията за финансиране. Това показа, че тя сякаш не е привърженик на идеята на Италия и Испания за емитиране на общ европейски дълг по формата на съвместни облигации в еврозоната, добили известно като "корона облигации".

Лагард е на мнение, че трябва да се търсят други форми на европейска взаимопомощ, като взаимни разходи от споделен бюджет или фонд за възстановяване.