Един германец в двора на крал Артур (част I)

В Англия се надигна вълна от недоволство срещу назначението на Томас Тухел

Спорт
15:45 - 17 Октомври 2024
1205
Един германец в двора на крал Артур (част I)

Добрата стара Англия е в потрес - германец застава начело на националния отбор на "трите лъва". Томас Тухел ще е поредният клетник, който ще опита да върне славата на тима на футболния терен.

След една спечелена световна титла, и то скандално през далечната 1966-а на "Уембли", последва поредица от провали, които не попречиха на пияната част фенове от Острова да продължат да подкрепят поданиците на кралицата (б.а. - вече крал) навсякъде - в родината си, из Европа и по света. И горчивата чаша винаги беше изпивана от тях, засенчвайки остатъчния вкус от бира в устата им. Такъв е и примерът от последните две европейски първенства, на които Англия игра финал, но ги загуби.

Според мнозина това е реванш от съдбата за онази 1966-а, когато британците биха Германия на финала на мондиала с 4:2 след продължения. Хеттрик на Джеф Хърст, но едното попадение остава най-криминалното в историята на футбола, а то е дискутирано и до днес.

За Бундестима и германците тогава остава тъгата, но всяко зло, за добро, както се казва в една българска поговорка.

Маншафта надживява загубата и към днешна дата срещу единствената световна купа на Англия може да извади насреща четири титли от мондиали и три европейски трофея, като в този период съкруши британците по доста болезнен път на два пъти - с дузпи на първенството на планетата през 1990-а в Италия и отново след 11-метрови наказателни удари на Евро 1996 на легендарния "Уембли", след което Бундестима вдигна и отличието.

Но всичко това е история, а сега отчаянието на Острова е голямо, тъй като родината на футбола си взе германски треньор. Тухел подписа договор до края на Мондиал 2026, а контрактът влиза в сила от януари 2025 година.

Допълнително масло в огъня наля един от водещите германски журналисти - Матиас Брюгелман, който се вихри за таблоида "Билд". Той се подигра откровено на англичаните за назначението на бившия треньор на Байерн и Челси.

"Нека поговорим за Томас Тухел и англичаните. Родината на футбола си взе германски баща. Лудост!, написа той. - От 1966-а... Да, от 1966-а гордата футболна нация чака титла! Съжалявам, но дори победата на световното първенство тогава стана възможна, само защото съдията направи грешка на "Уембли". Това са близо 60 години. За това време ние станахме на три пъти световни и три пъти европейски шампиони. Чакайте! На Острова отчаянието трябва да е голямо, ако признават, че само един германец може да им помогне в този момент. Какво признание за Тухел и германския футбол е, че англичаните преодоляват страховете си въпреки огромното съперничество".

Решението за назначение на Томас Тухел начело на Англия предизвика разнопосочни мнения, като против него се обявиха легендарни фигури като Хари Реднап и Гари Линекер, който участва в онзи злополучен полуфинал през 1990-а, и въпреки че успя да отбележи в редовното време.

Томас Тухел е спечелил титлите във Франция и Германия и е вдигнал Шампионската лига като мениджър на Челси през 2021 г. - завидна автобиография и Футболната асоциация явно разглежда назначаването му за селекционер на Англия като значителен успех.

По време на пресконференцията във вторник на "Уембли" изпълнителният директор на ФА Марк Бълингам заяви: "Винаги сме били съвсем наясно, че искаме най-добрия човек за тази работа и смятаме, че сме длъжни да дадем на играчите и на страната тази подкрепа, това лидерство в турнирите, което ще им помогне да преминат границата и ще ни даде най-добрия шанс да спечелим трофея от световното първенство през 2026 година. Смятаме, че сме направили това и се чувстваме щастливи, че Томас се присъедини към нас".

В значителна част от английските медии и фенове тази радост далеч не е всеобща.

Гарет Саутгейт изведе Англия до последователни финали на европейско първенство и съответните полуфинали и четвъртфинали на световните първенства през 2018-а и 2022 г. Бившият английски национал, който изпорти фаталната дузпа през 1996-а, записа доста добри постижения, които вероятно са съизмерими с работата, която той свърши извън терена.

Саутгейт даде надежда на разочарованата от националния отбор общественост, а и направи така, че играчите се наслаждават на международната служба.

Защо мениджърът на Англия не е англичанин?

Макар да е обвързан с конфиденциалността на процеса, Бълингъм заяви, че са били проведени интервюта с английски кандидати за наследник на Саутгейт, преди ФА да се спре на Тухел.

"Интервюирахме около десет души, включително и някои английски кандидати", каза той.

В подкаста си The Rest Is Football бившият английски голмайстор Гари Линекер заяви, че ФА не се е свързала с шефа на Нюкасъл Еди Хау, който според мнозина е изключителният английски селекционер в момента.

Друга възможност е била наследникът на Тухел в Челси - Греъм Потър, който е без работа, откакто напусна "Стамфорд Бридж" през 2023 г.

Казано по-просто, нямаше претъпкано поле от изключителни английски кандидати и, предвид неговите качества, не би трябвало да е твърде изненадващо, че треньор като Тухел ги изпревари на заключителния етап на интервюто.

"Съжалявам, но имам само немски паспорт, каза Тухел с унищожителна усмивка. - Мога само да кажа, че всички привърженици усетиха моята страст към английската Висша лига, моята страст към страната. Как обичам да живея тук и как обичам да работя тук. Спомените ми са на най-високо ниво и това изигра огромна роля. Надявам се да успея да убедя феновете, да им покажа и да им докажа, че се гордея, че съм английския селекционер. Ще направя всичко, за да покажа уважение към тази роля и към тази страна".

Гарет Саутгейт подаде оставка през юли след поражението на Англия от Испания (1:2) на финала на Евро 2024.

Лий Карсли, който води тима в четири мача, откакто беше назначен за временен мениджър през август, ще остане начело за мачовете от Лигата на нациите срещу Гърция и Република Ирландия следващия месец. След това 50-годишният гологлав треньор, роден в Бирмингам, ще се върне към работата си в младежкия отбор на "трите лъва".

Томас Тухел ли е първият чуждестранен мениджър в Англия?

51-годишният германец, чийто договор е за 18 месеца, е третият чуждестранен треньор, който застава начело на националният отбор на "трите лъва".

През октомври 2000 г. покойният вече Свен-Йоран Ериксон премина на ново място, когато наследи Кевин Кийгън. Харизматичният швед изведе Англия до четвъртфиналите на три последователни турнира между 2002-а и 2006 г.

След като асистентът на Ериксон - Стив Макларън, не успя да осигури класиране за Евро 2008, ФА се обърна към бившия бос на Милан и Реал Мадрид - Фабио Капело. Въпреки силното представяне в квалификациите за световното първенство през 2010 г., Англия на Капело не успя да се представи добре на финалите, преди да претърпи унизителен разгром с 1:4 от Германия на осминафинала.

Женският отбор на Англия спечели първия си голям турнир на европейското първенство през 2022 г. под ръководството на нидерландския селекционер Сарина Вигман.

"Лъвиците" достигнаха и до финала на световното първенство през 2023-а, където загубиха от Испания - същата съдба, сполетяла и мъжете, които паднаха от иберийците в битката за титлата на германското ЕП 2024.