Един от най-великите слиза от голямата сцена

Джанлуиджи Буфон се отказа официално от футбола, феновете тъгуват

Нещо за четене
21:38 - 02 Август 2023
9559
Един от най-великите слиза от голямата сцена

Великият Джанлуиджи Буфон официално се отказа от футбола. Той стори това на 45 години. Един от най-големите вратари обяви своето решение в социалните си мрежи, след като се договори с Парма да прекрати своя договор, който изтичаше през юни 2024 година.

Той приключва своята славна кариера след рекордните 1151 мача между клубния футбол и националния отбор на Италия. Точно 975 са от тях за Парма, Ювентус и Пари Сен Жермен, а 176 има и за "Скуадра адзура".

“Това е всичко, приятели!

Дадохте ми всичко.

Дадох ви всичко.

Спечелихме заедно", бе кратно съобщение на Буфон в неговите лични профили.

Световният шампион от 2006 година с Италия игра през последните два сезона в родния му Парма, но така и не успя да помогне на "дуковете" да се завърнат в Серия "А".

Роденият на 28 януари 1978 година Буфон дебютира едва на 17 година в Серия “А” с екипа на Парма, като прави това срещу най-силния тим през този период в света - Милан, запазвайки вратата си бе гол след четири невероятни спасявания и веднага светът започва да говори за него.

Интересното е, че именно легендарният българин Христо Стоичков, който води в този период атаката на “пармалатите”, мотивира младежа преди срещата срещу страховитата атака на “роносерите”, която е водена от други двама носители на “Златната топка” - Роберто Баджо и Джордж Уеа.

През сезон 1996/97 година стана твърд титуляр в състава на Парма, в който играе до 2001 година. През този период получава прозвището ”Супермен” заради страхотните си спасявания, печелейки и три трофея през 1999 година - Купата на УЕФА, Купата на Италия и Суперкупата на Италия.

През 2001 година Буфон става най-скъпата покупка в историята на Ювентус, като държа този рекорд до 2016 година, когато “бианконерите” привлякоха Гонсало Игуаин от Наполи за 90 милиона евро. Освен това е най-скъпият вратар на планетата до 2018 година, когато Алисон Бекер бе закупен от Ливърпул за 75 млн. евро и Кепа Арисабалага от Челси за 80 милиона евро.

Периодът на Буфон в Торино през следващите 17 години е повече от впечатляваш, като той става истинска легенда на Старата госпожа, след като е обявен за най-добрия на своя пост в света и решава да остане в Ювентус в Серия “Б” през сезон 2006/2007 година, когато негов съотборник е Валери Божинов.

За този период той печели девет титли в Серия “А”, като всъщност Юве триумфира 11 пъти, но титлите през 2004/2005 година и 2005/2006 година са отнети от Италианската футболна федерация поради скандала “Калчополи”. Едната титла е дадена на Интер, а другата е анулирана и няма шампион в калчото.

Буфон има през първия си престой с екипа на Юве още четири Купи на Италия и пет Суперкупи на Италия, като и титлата в Серия “Б”. Най-голямото разочарование на вратарят е, че загуби три финала в Шампионската лига - 2003 година от Милан (2:3) с дузпи, както и от Барселона(1:3) пред 2015 година и от Реал Мадрид (1:4) през 2017 година.

С напредването на възрастта губи титулярното си място в Юве и решава да премине в Пари Сен Жермен през сезон 2018/2019 година, с който печели титлата в Лига 1 и Суперкупата на Франция.

Само сезон по-късно се завръща на “Ювентус Стейдиъм”, за да стане съотборник с Кристиано Роналдо, като за две години играе едва 29 мача във всички турнири, печели титлата на Италия, която официално е негова десета, което е рекорд за футболист в Италия, а също така своята шеста Купа на Италия и седма Суперкупа на Италия, като и в трите турнира е абсолютен рекордьор на Апенините.

Последните два сезона Буфон се завърна в родния му тим Парма, с който игра в Серия “Б”, но тази година загуби плейофа за влизане в елита от Каляри. Въпреки сериозната си възраст Буфон получи оферта на стойност 30 милиона евро преди две седмици, за да продължи кариерата в Суадитска Арабия, но след дълго мислене легендата реши, че е време да се отдаде на семейството си.

Джиджи Буфон, който близо три десетилетия е символ на италианския футбол, постигна най-големите си успехи именно със “Скуадра адзура”. Той стана световен шампион 2006 година в Германия, като допусна само две попадения във вратата си - автогол на Дзакардо и дузпа на Зидан. Освен това има бронзов медал от Евро 2012 година, когато “адзурите” отстъпиха от Испания с 0:4, а също така и бронзов медал от Купата на Конфедерациите през 2013 година.

Вратарят е рекордьор по участие с националната фланелка на Италия - 176 мача (б.а. - с 40 повече от Паоло Канаваро и 50 от Паоло Малдини, които са негови подгласници), в които е допуснал 146 гола,има пет световни първенства зад гърба си и четири европейски първенства. Той е европейски шампион с младежкия национален отбор на Италия от 1996 година, като има общо 11 мача за втория тим на "адзурите" и още 13 във всички юношески гарнитури на неговата страна.

Рекордите на Буфон:

Той е играчът с най-много мачове в Серия “А” - 657

Той е вратарят с най-дълга серия без гол в калчото 974 минути

Той е вратарят с най-дълга серия от поредни мачове без опуснат гол в Серия “А” - 10

Той е вратарят с най-много “сухи мрежи” в ерата на трите точки в Серия “А”.

Той е италианският футболист с най-много мачове на клубно ниво - 975

Той е футболистът с най-много титли на Италия - 10

Той е футболистът с най-много Купи на Италия - 6, делейки рекорда с Роберто Манчини

Той е футболистът с най-много Суперкупи на Италия - 7

Той е един от шестимата футболисти в историята, които са участвали на пет световни първенства - Антонио Карбахал, Рафаел Маркес, Лотар Матеус, Лионел Меси и Кристиано Роналдо, - 1998 без да запише минути, 2002, 2006, 2010, 2014 г.,

Той е най-възрастният вратар спасявал дузпа в Серия ”А”. Той е футболистът с най-много мачове за първенство с екипа на Ювентус - 526

Той е футболистът с най-много мачове с екипа на Ювентус в Серия “А” - 489

Той е футболистът с най-много минути в историята на Серия “А” с екипа на Ювентус

Той е играчът с най-много мачове в Шампионската лига с екипа на Юве - 117

Той е играчът с най-много играни минути във всички турнири в историята на Ювентус

Той е играчът с най-много трофей в историята на Ювентус - 23

Той е играчът с най-много мачове за Италия - 176

Той е играчът с най-много мачове с капитанската лента на Италия - 80.