Един загинал и 34 ранени след земетресението в Афганистан (ВИДЕО)

Новини
22:01 - 21 Март 2023
2185
Един загинал и 34 ранени след земетресението в Афганистан (ВИДЕО)

Един човек е загинал, а 34 са ранени след земетресението с магнитуд 6,5 по Рихтер, което разтърси Афганистан тази вечер. Земетресението е усетено и в Пакистан, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс.

Трусът, регистриран в 19:17 ч. българско време, е бил с дълбочина 188 км. Епицентърът му е бил в планинската верига Хиндукуш, близо до отдалечената северна афганистанска провинция Бадахшан.

Тринадесетгодишно момиче от Пакистан е загинало, след като стена се е срутила върху него. 34 души са ранени в северния пакистански окръг Сват, съобщи полицейският служител Шафиула Гандапур.

Органите за борба с бедствията в Афганистан заявиха, че все още нямат данни за жертви.

Властите и хуманитарните работници заявиха, че в Бадахшан и в други северни райони са усетени много силни трусове. Говорител на Червения кръст заяви, че нямат налични данни за щети от столицата Бадахшан, но проверяват други райони.

Махзудин Ахмади, ръководител на информационния отдел на Бадахшан, заяви пред Ройтерс, че също проверяват провинцията за евентуални жертви, но все още нямат данни.

"Усетихме силно земетресение, според първичната информация най-засегнатото място е област Ямган", каза той.

Някои от отдалечените села в планински Бадахшан са трудно достъпни и нямат достъп до телефон или интернет.

В столицата на провинцията, Файзабад, 29-годишният Ашраф Наел разказва, че си бил вкъщи, когато прозорците на семейната му къща започнали силно да дрънчат за около минута.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е усетен на площ от 1000 км от около 285 млн. души в Пакистан, Индия, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Афганистан и Туркменистан.

Големи части от Южна Азия са сеизмично активни, тъй като тектонската плоча, известна като Индийската плоча, се притиска на север към Евразийската плоча.

Миналата година земетресение с магнитуд 6,1 в източната част на Афганистан отне живота на над 1000 души