Единодушни: Правителството и търговските вериги "за" българското производство

Търговските вериги увериха, че ще направят всичко, за да няма спекула

Новини
14:14 - 15 Април 2020
1403
Единодушни: Правителството и търговските вериги "за" българското производство

Правителството и търговските вериги в крайна сметка се разбраха по разумен начин да се помогне на българския производител, като се вземат необходимите мерки в кризата. Българските производители ще намерят място на нашите рафтове, увериха представителите на търговските вериги.

Съгласието бе демонстрирано на съвместния брифинг след среща в Министерския съвет по повод постановлението, задължаващо хранителните вериги да увеличат предлагането на български хранителни продукти.

„Важното е, че сега не е време за напрежение и спорове, трябва да се обединим, защото всички са в трудно положение“, каза Георги Гърневски, ръководител "Закупуване на храни" в „Метро".

"Благодаря и на премиера Борисов, на вицепремиера Дончев и на министър Танева, че на срещата се обединихме около работещи мерки, но и имаме общото разбиране, че е необходимо по разумен начин да се помогне на българския производител, което ние и сега правим. Така че посланието, което искам да отправя и от името на другите колеги, е, че в кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки да се разреши този комплексен проблем.", заяви от името на всички търговски вериги управителят на "Лидл България" Милена Драгийска.  

Шефът на прочутата верига хипермаркети увери, че родните производители трябва да са спокойни, защото за самите тях тази подкрепа е изключително важна. "Разбрахме се със земеделският министър да скъсим пътя на комуникация и да помогнем по места на най-спешните, които буквално от утре биха извадили продукция и нямат износ", каза Драгийска.

Тя допълни, че принципно са съгласни с идеята 90% от суровината в млечните продукти да е българско мляко, но ако се наложи ограничението да се предлага само български асортимент, това може да доведе до проблеми с държавите, от които идват други продукти – те може да наложат ответна мярка, което пък да попречи на нашия износ към тях.

Веригите иприпомниха, че и сега по рафтовете им има много български стоки, цели департаменти се заделят за тях в различните големи магазини. 

Йордан Матеев от Сдружението отправи своя призив към потребителите- да изберем българското, за да оцелеят българските производители. 

Стана ясно, че постановлението е със срок до края на годината, но министър Танева се надява операторите да успеят да намерят пазарен смисъл в мярката и това да продължи. Всичко ще зависи от развитието на ситуацията. Освен това ще важи за всички оператори, които имат над 10 обекта в страната. Всеки оператор има свой бизнес модел и ще работи спрямо него. Затова са взети допълнителни мерки - финансови и логистични.

Министерството има готовност да бъде медиатор между търговци и производители, предоставило е списъци с производители на магазините. Приоритетни ще са тези, които ще изкарат продукция още утре и няма да имат къде да я реализират.

По отношение на цените, от веригите увериха, че ако зависи от тях спекула няма да има. Но това зависи от свободния пазар, така че е добре, че не са се наложили ограничения на цените, подчерта Матеев от Сдружението за модерна търговия. Освен това някои от предлаганите стоки драстично намалява в международен план, което автоматично качва цените, както се е случило вече с някои продукти като лимони или джиджифил. 

Танева даде информация за мерките, взети от страна на управлението за производителите. От миналата седмица има държавна помощ в размер на 5 млн. лв. за стимулиране и изкупуване на оранжерийни домати, краставици и пипер от малките магазини по места в сектор "Плодове и зеленчуци". На сектор растениевъдство е дадена предварителна помощ от 18 млн. лв. за сортировъчни машини, хладилници и др.Секторите плод и зеленчук могат под формата на кредит с ниска лихва да получат авансово 75% от обвързаната подкрепа. 

Изкупуват се и български агнета. Милена Драгийска обясни, че са получили списъци на кланици и фермери, за да предлагат 100% българско агнешко в "Лидл" за Великден. 

Веригите са взели и друга мярка - скъсили са сроковете за плащане на доставчиците на от 7 до 14 дни. "Лидл" вече е разширил млечните продукти и сух асортимент с 57 нови продукти от 18 март насам. Поискали са и списък от министерството с производители на зеленчуци и плодове, за да намерят нови доставчици.