Една легенда си отива: Кино "Арена" затвори заради 30 милиона дълг

Новини
16:47 - 27 Май 2019
36064
Една легенда си отива: Кино "Арена" затвори заради 30 милиона дълг

Първите мултиплекси в София – кината „Арена Запад” и „Арена Младост”, затвориха врати. Миналият четвъртък, 23 май, двата легендарни кинокомплекса осъмнаха залостени с катинари. На вратите им пък бяха поставени следните табели:

„Уведомяваме ви, че от днес - 23 май, киносалоните в кината „Арена Младост София" и "Арена Запад София" временно спират работа. Прекъсването се налага във връзка с настъпването на правни обстоятелства, които се нуждаят от време за разрешаване". Тази обява може да бъде прочетена и на сайта на двата киносалона.

Според източник на Lupa.bg става дума за финансов спор между американската инвестиционна компания „Apollo Global” и дружества около създателя на веригата кина Стефан Минчев. Той е собственик и на една от най-големите в миналото разпространителски кино компании у нас – „Александра филмс”, кръстени на съпругата му Александра Минчева.

Оказва се, че бизнесменът не е обслужвал редовно заемите си на обща стойност 30 млн. евро към ОББ и Пощенска банка и двете финансови институции през миналата година са продали обезпеченията на „Apollo”. В сумата са включени както главниците по задълженията към двете банки и лизинговите им компании, така и свързаните с тях лихви и неустойки за забавени плащания.

Междувременно с поредица прехвърляния, фалити и апортиране на терени и сгради активите се отдалечават от длъжника и кредитора. Заради празноти в законодателството кредиторите макар да имат тежест върху актива, реално нямат право да участват във фалита на последното по веригата дружество, се пояснява в публикация на в. „Капитал”.

Кината от веригата „Арена” в „България мол" и в „The Mall” на този етап работят. Там обаче също напоследък има трудности и е възможно да бъдат затворени до месец или да бъдат дадени на друг оператор, твърдят източници на Lupa.bg.

„Арена Запад” и „Арена Младост” са първите мултиплекси в България. Те отвориха врати много преди бума на моловете – през 2002 г., и в първите години на съществуването си събираха огромна публика. Ситуацията се промени рязко след 2007 г., когато в столицата вече имаше куп молове. В последните 3-4 години дори на най-касовите филми в мултиплексите има рехава публика.