Една трета българи харесват кабинета "Денков"

Със 7 % е спаднало доверието към президента, според "Тренд"

Новини
08:44 - 21 Юни 2023
2060
Една трета българи харесват кабинета "Денков"

Оценката за работата на 49-тия парламент стартира от много ниски нива, близо една трета от българите обаче одобряват кабинета на Николай Денков, а в последните три месеца се отчита спад в положителната оценка за работата на президента. Това са основните изводи от проучване на "Тренд", направено между 10 и 16 юни сред 1008 души и по поръчка на вестник "24 часа".

Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.

Eрозия се наблюдава в оценката за работата на президента - за последните 3 месеца със 7%.

"Тренд" припомнят, че положителните оценки през март 2023 г. бяха 43%, докато през юни те са паднали до 36%. Едновременно с това има покачване и при отрицателните с 5% - от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на Продължаваме промяната-Демократична България.

Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт - положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП/ДБ от последните седмици е дал отражение.

След 10 месечното управление на двата служебни кабинета на Гълъб Донев, 35% дават положителна оценка (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна), а 45% отрицателна оценка (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна). Най-силна подкрепа служебният кабинет среща сред симпатизантите на БСП, като единствено сред тях правителството на Донев се ползва с доминиращо положителна оценка.

Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%, докато 43% не го одобряват. Одобрението сред гласоподавателите на ПП/ДБ доминира, но ¼ от привържениците на ГЕРБ изразяват неодобрение.

42% от пълнолетните българи одобряват "необходимите компромиси", за да бъде излъчен редовен кабинет.

37% смятат, че партиите са направили безпринципни компромиси и е по-добре да е имало нови избори.

Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция, както и тези на ДПС Симпатизантите на останалите партии Възраждане, БСП и ИТН - втората.