Едно на 160 деца в света страда от аутизъм

В България засегнатите са около 140 000 души

Актуални новини
11:58 - 20 Август 2019
2819
Едно на 160 деца в света страда от аутизъм

Едно на всеки 160 деца по света страда от аутизъм. Това показват данни на Световната здравна организация. В САЩ тази цифра нараства на едно на всеки 58 деца. Според данните, аутистичният спектър, който компрометира развитието на мозъка с различна степен на увреждане или по друг начин, се е увеличил през последните десетилетия, особено в западните страни.

В света има около 60 милиона хора с аутизъм, 3,5 милиона в САЩ, а в България са 140 000, но това са само индикативни данни за трудността да се определи какво е аутизъм, което затруднява самите семейства и здравни работници да се ориентират в една все още неопределена от научни доказателства област.

"Вярваме, че международните научни изследвания върху аутизма трябва да се превърнат в конкретни промени и да насърчат социалното включване на хора с аутизъм от всички възрасти и нужди", сподели Владислава Цолова, председател на Сдружение “Аутизъм Днес”.

Тази година традиционно ще се проведе международната конференция "Аутизмът не е присъда!". Тя е посветена на споделянето на напредъка в практическото и научното познание на аутизма с възможно най-широка аудитория - лекари, изследователи, специалисти и родители.