Едуард Лукас: Проблемите ни с Русия са отпреди Путин и ще останат и след него

Русия се бие на три фронта в тази война - губи и на трите, категоричен е британският журналист

Новини
12:33 - 19 Ноември 2022
3024
Едуард Лукас: Проблемите ни с Русия са отпреди Путин и ще останат и след него

"На три фронта се бие Русия в тази война - Путин губи и на трите." Тезата е на британския журналист Едуард Лукас - дългогодишен изследовател на съветската и на руската външна и вътрешна политика, автор на книгата "Новата Студена война", издадена през 2008 година, месеци преди руското нахлуване в Грузия.

В началото на интервюто се връщаме през 2021-ва - по това време на ноември. Русия трупаше за втори път през годината стотици хиляди войници на украинските граници, обясняваше, че това били само учения и наричаше "истерия" опасенията, че ще нападне. И три месеца по-късно нападна.

"Всички грешахме тогава", констатира Едуард Лукас: "Западът грешеше, защото смяташе, че ако Русия наистина нападне, Украйна ще претърпи поражение много бързо. Всеизвестно е предложението към Зеленски да му пратят хеликоптер в първите дни на войната. На което очевидно неговият отговор е бил: не ми трябва превоз, трябват ми боеприпаси! Руснаците пък очевидно грешаха, защото смятаха, че ще спечелят с лекота. Но се оказа, че не могат.

А украинците май бяха прекалено оптимистични след погрома на руските сили в подстъпите към Киев и изглежда си мислеха, че това е само началото на бърз срив на руснаците и че те няма да съумеят да се прегрупират. Всъщност станахме свидетели на доста сериозен напор на Русия в Донецка област. Както и сега в района на Бахмут."

"Но големият урок от всичко това е, че войната се води на три големи фронта. В битката в Украйна украинците печелят, а руснаците губят. В битката за сърцата и умовете на хората на Запад - също. А третата битка е в Москва - между различните фракции около Путин, който се опитва да се задържи на върха. Но ще загуби. И според мен това ще е последната му зима, колкото и изненадващо да звучи за много хора.

Изходът от войната е Путин да си тръгне и да бъде обвинен за нея от този, който заеме мястото му - че е отговорен за болезнените за Русия условия за прекратяване на войната - нещо като нов Брест-Литовски мирен договор", коментира Едуард Лукас пред БНР.