Ефект: Пияните и дрогирани шофьори се уплашиха от драстичните мерки

Въпреки това статистиката сочи, че за един и същ период, тази година има над 15 загинали и над 600 ранени повече от миналата година

Новини
09:20 - 07 Октомври 2023
3901
Ефект: Пияните и дрогирани шофьори се уплашиха от драстичните мерки

„Статистиката е очебийна. Вижда се, че намаляват водачите, които управляват след употреба на алкохол и наркотични вещества”. Това коментира по НОВА бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев.

Относно шестте нови апарата за изследване на наличието на наркотици в кръвта, които МВР планува да закупи, според Тенев те ще допринесат за по-бързото излизане на резултатите, но не са достатъчни.

„Шест апарата не са достатъчни, може би ще се наложи взимането на още, за да се сложат в почти всички регионални дирекции в страната”, каза Тенев.

„Парламентът взе правилното решение, не само при нас са такива драстични мерки. Като знаете, че при наличието на алкохол, ще ви бъде отнето свидетелството за правоуправление, а и автомобила, си е доста сериозна санкция. В правилната посока вървим”, каза Тенев.

„За съжаление, за тази година, до момента, в цялата страна имаме доста сериозен ръст на тежките пътно-транспортни произшествия с убити. Над 15 загинали повече от миналата година, над 600 на ранени повече. Въпросът е министърът да реши да промени малко ситуацията в ръководните кадри на МВР, особено в Пътната полиция, за да могат нещата да си дойдат на мястото, и хора, които наистина са професионалисти, да могат да променят тази тежка пътно-транспортна обстановка с действията си”, каза Тенев.

Той допълни, че КАТ не са данъчна служба, за да успее да събере глобите. Според него това може да става при ГТП, когато шофьорът отиде да си плаща данъците или да бъде обслужен в общината. Тенев каза, че става въпрос за 20-30 милиона лева, които не са събрани от глоби.