Египет : Нека сравним украинските трохи с количеството руски хляб на масата

Египетските власти отбелязват, че ще продължат с доставките от руските си приятели

Новини
16:13 - 24 Септември 2023
12344
Египет: Нека сравним украинските трохи с количеството руски хляб на масата

Русия е доставила 8 милиона тона пшеница на Египет през последната данъчна година, заяви руското посолство в Кайро след новината, че Украйна е изпратила 17 600 тона на северноафриканската държава, пише в. "Ал Ахрам". 

"Нека сравним украинските трохи с количеството руски хляб на масата," написа в социалната мрежа "Екс" (известна преди като "Туитър") дипломатическата мисия. "От 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. Русия е доставила египетските си приятели над 8 милиона тона пшеница." 

Доставките ще продължат на същото ниво, "въпреки фалшивите новини, разпространявани от западни медии за спиране на пратките,"посочват от посолството във връзка с информацията на "Блумбърг", че Египет ще се снабди с почти половин милион тона пшеница от България и Франция, след като Русия се е опитала да наложи неофициален минимален ценови праг на зърното. 

Плаващият под флага на Палау кораб "Ароят" напусна пристанището в Черноморск, натоварен със 17 600 тона украинска пшеница за Египет," съобщи Киев в петък. Това е вторият кораб за насипни товари след "Резилиънт Африка", който минава по временния коридор за гражданско корабоплаване в Черно море, след като Русия напусна зърнената сделка. 

Решението на Москва да излезе от споразумението, което позволяваше на Украйна да изнася пшеница, предизвика опасения за снабдяването със зърно в глобален мащаб. Египет отправи критика към Русия и призова за възобновяване на подкрепяната от Организацията на обединените нации (ООН) сделка.  

След оттеглянето на руската държава Украйна изпробва нов морски път, който избягва международни води и преминава през акваториите на страните членки на НАТО България и Румъния. 

Русия не е атакувала плавателни съдове по новия път, но предприе атаки срещу украински пристанища на Черно море, припомня "Ал Ахрам". 

Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света, е купил от външния пазар 11.6 милиона тона през фискалната 2022/2023 г. Нахлуването на Русия в Украйна, изправи пред сериозни трудности северноафриканската страна, която осигуряваше 20 процента от вноса си от украинската страна. 

 След началото на конфликта вносът на Египет от Украйна е паднал с над седемдесет процента, сочат данни за 2022 година, цитирани в. "Аш Шарк бизнес".