Египет увеличи приходите си от туризъм с 26%

Броят на туристите е нараснал с 33 процента за първото тримесечие на 2023 година

Новини
18:58 - 07 Май 2023
2459
Египет увеличи приходите си от туризъм с 26%

Приходите от туризъм в Египет са достигнали 7,8 милиарда долара през втората половина на 2022 година, което е увеличение с 25,7 процента на годишна база, съобщи Националната банка на Египет, цитирана от БТА.

Броят на туристите е нараснал с 33 процента за първото тримесечие на 2023 година. Целта на египетските власти е петнадесет милиона души да посетят страната през настоящата година, заяви изпълнителният директор на Борда за промотиране на туризма Амр ел Кади в интервю за Си Ен Би Си Арабия.

По-рано министърът на туризма и на паметниците на културата на Египет Ахмед Иса обяви национална стратегия, която предвижда броят на туристите да достигне тридесет милиона годишно до 2028 година. По думите му нейното изпълнение се опира на три основни стълба - развитие на туристическите услуги, подкрепа на авиационния сектор и подобряване на инвестиционния климат. 

Една от мерките за постигане на амбициозната цел е въвеждането на възможност при определени условия китайските, индийските, израелските, иранските и част от турските граждани да получават визи при пристигането си в Египет.