ЕК: Дайте планове за въглищните централи, иначе пари няма да видите

От Фонда за справедлив преход на ЕС са заделени над 1 милиард евро за трите въглищни региона, но правителството заедно с местните общности трябва да напише стратегия как те ще преминат към по-зелени икономически решения

Новини
13:24 - 12 Февруари 2023
2837
ЕК: Дайте планове за въглищните централи, иначе пари няма да видите

Българското правителство трябва да представи възможно най-скоро в Брюксел териториални планове за Перник, Кюстендил и Стара Загора, за да може да усвои предназначените за тях средства за справедлив преход към климатична неутралност. Това заяви в интервю за БНР София Алвеш, която се занимава с кохезионна политика в Европейската комисия.

Алвеш припомни, че за целта от Фонда за справедлив преход са заделени над 1 милиард евро за трите въглищни региона, но правителството заедно с местните общности трябва да напише стратегия как те ще преминат от зависима от въглища икономика към по-зелени икономически решения:

"Затова искаме да планираме прехода и да отдадем почит на миналото на местните общности, които са много силно свързани с минното дело. Знаем, че това са миньорски общности и те са горди с миналото си. Ние се отнасяме с голямо уважение към него, но искаме да им дадем бъдеще – за тях и за следващите поколения в тези региони. Преходът е неизбежен и ще се случи до няколко години. Това е бъдещето на целия Европейски съюз. Хората в тези региони не могат да останат в миналото. Също така не искаме да бъдат принудени да напуснат родните си места в търсене на алтернатива – било в България, било в чужбина".