EК призова: Без дискриминация по границите

Институцията визира различните мерки на държавите към отделните страни

Новини
14:10 - 02 Юни 2020
1725
EК призова: Без дискриминация по границите

Европейската комисия за пореден път отправи днес призив държавите от ЕС да не допускат дискриминационно отношение към прекосяващите вътрешните граници. Не трябва да има дискриминация, заяви говорител на комисията по повод решенията на някои държави да налагат различни условия за преминаването на техните граници според националността на пътниците и страните, от които пристигат, предава БТА.

ЕК отбеляза, че има задачата само да съгласува отварянето на границите като част от облекченията след овладяването на епидемията от COVID-19. По-рано ЕК настоя да започне постепенното отваряне на вътрешните граници, но и за продължаване поне до 15 юни на забраната за пресичане на външните граници.

Повишаваме усилията за съгласуване, тази седмица очакваме въпросът да бъде обсъден от Съвета на ЕС по вътрешни работи, посочи говорителят. Той призова при решенията на държавите за пропускането през границите да бъдат отчитани данните за развитието на епидемията, но и за икономическите и обществените последици от отнетата свобода на движение.