ЕК размразява 14,7 млрд. евро за Унгария

Брюксел се гордее, че е притиснал Орбан за законови мерки

Новини
19:38 - 17 Ноември 2022
2023
ЕК размразява 14,7 млрд. евро за Унгария

Изпълнителният орган на Европейския съюз е на път да отблокира милиарди евро средства за Унгария тази година, след като премиерът Виктор Орбан се поддаде на натиска от страна на блока за демократични проверки и баланси, казаха източници от ЕС.

Става въпрос 14,7 милиарда евро, или близо 10% от очаквания БВП на Унгария за 2022 г., като всяко одобрение зависи от това Орбан да продължи да подобрява независимостта на съдебната система и антикорупционните гаранции, казват източниците.

“Те ще получат парите, но не без някои сериозни условия”, каза високопоставен служител на ЕС, пожелал анонимност, тъй като не е бил упълномощен да говори публично по въпроса.

Унгарският форинт скочи до 411,50 от 414 спрямо еврото след новината за очакваното одобрение на финансирането. Следващото решение по въпроса от Комисията в момента се очаква на 29 ноември, отложено от 22 ноември, според източниците. “Парите са това, което кара нещата да се движат”, каза друг служител на ЕС.

Комисията е блокирала още 7,2 милиарда евро, предназначени за Унгария от фонда за стимулиране на блока, за да помогне на икономиките след пандемията от COVID-19, позовавайки се на посегателствата върху съдебната независимост в бившата комунистическа страна, посочва агенцията.