EК решава на 8 ноември има ли напредък Украйна за ЕС?

Оценката ще бъде ключове за решението дали да се започнат преговори с Киев

Новини
14:10 - 24 Октомври 2023
1664
EК решава на 8 ноември има ли напредък Украйна за ЕС?

Европейската комисия трябва да представи на 8 ноември оценка на напредъка, постигнат от Украйна в кандидатурата ѝ за еврочленство. Това съобщиха трима официални служители, цитирани от "Ройтерс".

Оценката ще бъде ключова за решението на ЕС дали да започне преговори с Киев за присъединяване.

Оценката ще бъде представена в годишен доклад на Европейската комисия, в който ще се описва доколко страните, които искат да се присъединят към 27-членния блок, са напреднали в изпълнението на необходимите икономически, правни и други критерии.

След това се очаква решение по време на срещата на върха на лидерите на страните от ЕС на 14-15 декември относно това дали да започнат официални преговори за членство с Украйна - основен приоритет на страната, докато се бори срещу руската инвазия.

Очаква се Киев да получи положителна препоръка, вероятно при допълнителни условия, свързани с борбата с корупцията и правата на малцинствата, като последният въпрос беше повдигнат от Унгария.

Ще трябва да се отговори на "много трудни въпроси", преди ЕС дори да започне преговори за членство с Украйна.

По отношение на другите кандидат-членки служител на ЕС съобщи тази седмица, че подобна препоръка може да бъде поставена и на Молдова, където Съюзът също е ангажиран в геополитическо съревнование с Русия.

Що се отнася до Грузия, "журито все още не е решило" дали тя ще получи официален статут на кандидат - нещо, което получи Киев през юни миналата година, малко след като Русия започна инвазията.

Всяко решение за разширяване изисква единодушна подкрепа от всички страни членки на блока. Това обаче може да бъде трудно постижимо за страните от Западните Балкани, според служители и дипломати на ЕС.

Вместо това регионът може да получи допълнителна финансова помощ от преразгледания общ бюджет на Съюза - нещо, за което срещата на върха през декември също трябва да вземе решение.

Предложението на Комисията предвижда заделяне на 50 милиарда евро за подкрепа на Украйна до 2027 г., както и на още 15 милиарда за справяне с нелегалната миграция.

Бюджетните решения също изискват единодушие в ЕС, като някои страни членки са поискали да бъдат увеличени и разходите за справяне с природни бедствия, като горски пожари и наводнения.