ЕК със свой план за възраждане на ЕС , няма да копира Франция и Германия

Документът включва комбинация от безвъзмездни средства и заеми

Новини
16:06 - 19 Май 2020
1842
ЕК със свой план за възраждане на ЕС, няма да копира Франция и Германия

Еврокомисията ще обяви свой план за възстановяване на ЕС през следващата седмица, като той ще включва комбинация от безвъзмездни средства и заеми.

ЕК няма да копира френско-германското предложение, когато представи през следващата седмица собствената си идея за фонд за възстановяване на ЕС от коронавирусната криза, като ще включи комбинация от безвъзмездни средства и заеми, а не само грантове, както предложиха Париж и Берлин, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер на брифинг във вторник.

Франция и Германия предложиха в понеделник фонд за възстановяване в размер на 500 милиарда евро, който да предлага безвъзмездни средства за региони и сектори на ЕС, засегнати най-силно от пандемията Covid-19, за да им помогне, без да се налага повишаване на нивата на дълга.

Предложеният вчера план на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за безвъзмезден фонд за 500 млрд. евро беше оценен високо от Италия, Испания, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, но австрийският канцлер Себастиан Курц се противопостави на предложението, като заяви, че икономическо възстановяването трябва да се основава на заеми.