Екатерина Захариева ще се срещне с външните министри от НАТО

Очаква се да се постигне съгласие космическото пространство да бъде обявено за отделен оперативен домейн

Новини
21:11 - 19 Ноември 2019
613
Екатерина Захариева ще се срещне с външните министри от НАТО

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Брюксел, където ще участва в среща на външните министри от НАТО на 20 ноември 2019 г., съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министрите на външните работи на 29-те страни-членки на Алианса, както и на Република Северна Македония, ще финализират подготовката на Срещата на върха на НАТО на 4 декември в Лондон. Те ще отбележат и постигнатия съществен напредък по справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса.

Очаква се министрите да постигнат съгласие космическото пространство да бъде обявено за отделен оперативен домейн на НАТО заедно с въздушния, земния, морския и кибер-пространство. Сред темите в дневния ред на срещата са още сигурността в Черно море, кибер-сигурността, противодействието на хибридните заплахи и борбата с тероризма.

Министрите на външните работи ще обсъдят и стратегически въпроси на сигурността, включително Русия и Китай, актуалните развития в областта на контрола на въоръженията и други.

Срещата ще бъде председателствана от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.