Екоактивисти: Няма да спрем!

Те ще продължат с блокадите на Тур дьо Франс

Новини
12:20 - 13 Юли 2022
2584
Екоактивисти: Няма да спрем!

Движението "Derniere Renovation" стои зад вчерашното прекъсване на Тур дьо Франс, когато колоната с почти 200 колоездачи трябваше да спре заради протест на пътя.

Стоящите на пътя екоактивисти искаха да прекъснат 10-ия етап на надпреварата, за да накарат света да ги чуе, но с това по-скоро си навлякоха гнева на феновете на спорта в социалните мрежи.

36 километра преди края откъсналите се състезатели и основната група трябваше да бъдат спрени от съдиите, докато протестиращите не бъдат отстранени и трасето не бъде обезопасено. ОСвен, че седяха на средата на пътя, някои вързани един за друг, екоактивистите бяха запалили и факли, за да блокират видимостта.

Стигна се до нелепи сцени, в които съдиите и хора от щабовете на отборите се опитват да теглят протестиращите по асфалта, за да разчистят трасето, докато колоездачите нервно стоят и чакат състезанието да продължи.

А някои от протестиращите се бяха вързали един за друг, което правеше тегленето още по-трудно и абсурдно.

Разбира се, с идването на полицията всичко се нормализира, етапът продължи и завърши успешно, но опасенията са, че до края ще се нагледаме на още протести.

Притеснителното е, че екоактивистите на "Deniere Renovation" не обещаха да не правят това:

"Правителството не се интересува от кризата с климата. Принудени сме да превземем Тур дьо Франс, за да обърнем фокуса на обществото към случващото се. Трябва също така да накараме и правителството да реагира.

Ние не търсим насилие, но искаме да бъдем чути. Най-страшното нещо е глобалното затопляне".

От Тур дьо Франс официално съобщение по случая нямаше, но със сигруност оставащите етапи ще преминат при по-сериозно полицейско присъствие.

Тази група активисти не е непозната за властите с множеството си протести из Франция, а последният популярен от тях бе на "Ролан Гарос", когато актвист се върза за мрежата по време на мача с тениска, на която пишеше: "Остават ни 1028 дни".

Тур дьо Франс продължава днес със 152-километровия планински етап между Албервил и Кол дю Гранон