Екоминистърът : Качеството на въздуха у нас се подобрява

Според Петър Димитров ситуацията с напояването е още по-тревожна и от безводието, което мъчи половин България

Новини
15:05 - 20 Октомври 2024
789
Екоминистърът: Качеството на въздуха у нас се подобрява

"Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това е тенденция, която е трайна и устойчива". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе категоричен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици.

По думите му местоположението на мониторинговите станции се определя съгласно националното и европейско законодателство от работна група, която предлага тяхното местоположение и те трябва да отговарят на значителен брой критерии. Същевременно МОСВ съгласува с общинската администрация направените предложения, добави той.

Екоминистърът обясни, че в случая се касае за преместването на една мониторингова станция от Орлов мост в кв. "Младост". По думите му тя е преместена заради строежа на метрото. 

За да преместим един пункт, трябва да имаме 3 години от последното замърсяване, констатирано от този пункт, изтъкна той и подчерта, че това ще е факт в края на тази година. След това на база на решението на работната група пунктът ще бъде изместен.

Едното преместване на станция в Пловдив е заради продажба на имот от страна на общината и вече е частна собственост, а другото - заради важен инфраструктурен проект, посочи още инж. Димитров. По думите му станциите работят и дават резултати:

"Тези резултати са измерими със съществуващите референтни пунктове на община Пловдив и община София". 

"Те са там, където е предложено да бъдат. Същевременно има известни измествания от тези показатели, но те са на база на съществуваща важна инфраструктура", повтори той.


"Въздухът не се мери в точка. Този пункт обхваща километри атмосфера", категоричен бе инж. Димитров.

По думите му целта на работната група е да намери най-подходящото място за тези станции, като съгласува решението с общинската администрация. Това важи за цялата страна. Според него няма проблем с местоположението на станциите за измерване на качеството на въздуха. 

"В момента също се разглежда на база новите резултати - тези станции ще бъдат сложени на по-подходящи места, защото например станцията в "Младост" в последните 3 години не е констатирала превишение на фини прахови частици и може да бъде преместена на подходящо за целта място. Това се отнася за всички станции - ще бъдат преразгледани", обяви той и съобщи, че в началото на следващата година може да се очаква становище на работната група.

Основният проблем, свързан с безводието, е климатичните изменения, смята екоминистърът. По данни на НИМХ последните 4 години са много сухи. Последният юни е най-топлият юни за целия срок на измерване, даде пример той. 

"Оттокът за тази година сравнен със средния отток от всички реки през миналата година е намалял със 72% за цялата страна. Най-тревожно е това намаление, изразено в Дунавския водосборен район, където намалението на води е 82%, измерено на устието на реките. Това води до заключението, че липсва пролетно пълноводие, от което нашите водохранилища се захранват и в последствие през сухата част на годината пускат водни количества за съответните нужди".

В последните 4 години оттокът в реките е силно занижен, направи заключение министърът. По думите му продължителното засушаване е заради високите температури, липсата на валежи и снежна покривка, меките зими, липсата пролетно пълноводие. Според него това е основният комплекс от фактори, които водят до намаляване на водите. Действията на МОСВ са насочени към балансирано разпределение на наличния ресурс и насърчаване на ефективността във водохранилищата, които министерството управлява, коментира инж. Димитров и посочи:


"Населено място на режим, водоснабдявано от язовири, чиито ресурс се управлява от МОСВ, няма. Нивото на тези водохранилища пада, което е тревожно".

Друга причина, според него, е ниската ефективност. Загубите са катастрофални, констатира министърът на околната среда и водите. ОП "Околна среда" финансира ВиК дружествата, за да може да се направят водни цикли, които да намалят загубите, напомни той и подчерта, че има добри и лоши примери в тази посока.

Очевидно е, че трябва да се вземат мерки, но те не могат да бъдат насочени само към водоснабдителните дружества, а това трябва да е национална политика, изказа мнението си инж. Димитров.

Според него ситуацията с напояването е още по-тревожна. За първа година "Напоителни системи" успя да отдели някакви средства за възстановяване и поддръжка на основна напоителна инфраструктура, изтъкна той и добави също, че започва рехабилитация на помпени станции и язовири. По думите му това са дългосрочни и средносрочни цели, които изискват колосални средства и не могат да бъдат решени с лека ръка. Краткосрочно местната власт и ВиК структурите могат да предприемат спешни мерки към участъците, където се наблюдават най-големи водозагуби, смята той. Според него в краткосрочен план трябва да се възстановят помпените станции, които в миналото са позволявали да се ползва ресурса на река Дунав. 

Трябва да бъдем подготвени, категоричен бе министърът. 

"МОСВ акцентира върху науката, за да се справим с този въпрос. На база на това, което виждаме, може да направим само много обща представа за това какво ни чака".