Екшън и в Европарламента: Радан и Сашо Йорданов обвиниха Радев

Депутатите от ЕНП посочиха, че президентът и кабинетът му дирижират събитията у нас

Новини
13:45 - 01 Юни 2023
5094
Екшън и в Европарламента: Радан и Сашо Йорданов обвиниха Радев

Eвродепутатът Радан Кънев обвини президента Румен Радев и служебния кабинет, че ръководят събитията, които се случват в момента в България, по време на дебат в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел за външната намеса. По думите му такава намеса в страната ни се наблюдава на следващия етап след изборите - при формирането на държавното управление.

"Днес сме свидетели на абсолютно безпрецедентен опит за блокиране на създаването на общо управление между първите две политически сили в държавата Опит, в който очевидно участват, от една страна, организираната престъпност, а, от друга страна - компрометираната прокуратура, която е призвана да се бори с нея. От една страна - службите за сигурност, от друга страна - "петата колона" в българската политика, срещу която тези служби би трябвало да ни защитават", коментира Кънев.

По думите му всичко това се случва под егидата на българския държавен глава и назначеното от него служебно правителство. "Отправям това послание към вас и като призив за подкрепа, но и като много сериозно предупреждение накъде води разпадането на правовата държава", изтъкна той.

Според евродепутата от ЕНП/ГЕРБ-СДС Александър Йорданов президентът не е обединител на нацията, а фактор за дестабилизация на България.

Той смята, че основна причина за политическата криза и дестабилизация в страната ни през последните 2 години е руското проникване в българския политически, стопански и културен елит. "Хибридната война на Русия срещу България и Европа продължава", каза още Йорданов.