Ексклузивно: Корнелия Нинова подаде оставка (обновена)

Актуални новини
14:31 - 28 Май 2019 (обновена)
5051
Ексклузивно: Корнелия Нинова подаде оставка (обновена)

Соцлидерката Корнелия Нинова подаде оставка пред Национналния съвет на БСП, научи Lupa.bg. В словото си тя е поискала бърз конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер.

Драматичният пленум на Националния съвет на БСП започна в 14 часа на "Позитано" 20, като малко преди това вътрешната опозиция официално поиска оставката на лидера Корнелия Нинова заради загубата на евроизборите. Противниците й смятат, че тя трябва да поеме политическата отговорност и да се оттегли, тъй като за втори път губи почти спечелени избори и отказа да предложи в листата знакови лица като Сергей Станишев. Той не фигурираше в първоначалния вариант на листата.

"Политическата отговорност е присъща на лидерите и се изненадвам, че така се бяга от нея. Трябва оставка. Скандално е замитането по този начин на темата и е противоуставно това, което се предлага от ръководството", заяви Атанас Мерджанов преди заседанието на Националния съвет.


Най-трагичното е, че създадохме много очаквания у избирателите и бяхме наказани, каза още Мерджанов. Той посочи като тежка грешка излизането от парламента, което довело до изолация но БСП от политическия процес.

ВИП-социалистът критикува ръководството, че, за да минимизира политическата отговорност, я прехвърля на местните структури. Трябва да има заседание на конгреса и да се потърси отговорност на ръководството, категоричен бе бившият соцдепутат.

Като провал за БСП определи резултата от изборите Антон Кутев. "За втори път губим спечелени избори, за съжаление", каза той. Кутев бе категоричен, че БСП задължително трябва да се върне в НС и определи това като тежка политическа грешка. "Как да гарантираме, че няма да загубим следващите избори по същия начин?", попита той.

Кутев поиска да има "рязка промяна в начина, по който работим". "БСП не може да бъде лидерска партия", каза той. Но уточни, че това не означава, че Нинова не може да бъде лидер. "Да не зависим от решенията на един или трима, а те да са колективни, защото БСП е колективна партия", обясни соцдепутатът. И поиска промяна в устава.

Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на изборите, каза и лидерът на социалистите от Пловдив-област Георги Гергов.

"6 месеца се старах да не преча, но не съм доволен нито от воаяжите, които се направиха, нито от схемите, които се готвят", допълни той. И критикува, че анализът се прави преди излизане на окончателните резултати от изборите. Очевадно е, че губим, искаме пълен анализ.


"Свиква се конгрес и той решава какво ще правим", каза още Гергов. "Но не можем да прехвърлям от болната глава на здравата и да се караме с хората по места. Отговорността трябва да се носи отгоре", категоричен бе той.

"Не казахме на хората какво предлагаме и защо искаме властта, а всички тези клишета, които се изговориха в кампанията", недоволен е той.

"Няма как да станем еднолична партия, ние сме БСП. Няма кой да иска да се превърнем в останалите партии, категоричен бе Гергов. Няма опозиция в БСП, има здравомислещи хора и няма да позволим някой да си прави каквото иска в БСП", отсече Гергов. И обвини Нинова, че е отишла по едно и също време с президента на празника на Асеновград и така го политизирала. Той самият, именно затова не отишъл.

Прави се отчаян опит за спасение и бягство от отговорност, критикува ръководството и Димитър Дъбов.

На въпрос дали с преференциите за Станишев Нинова е била бламирана от партията си, Георги Пирински отговори: "Сериозно коригирана. Той бе един от първите, които поискаха оставката на лидерката още онзи ден."

Всички, които искат оставката на Нинова да си направят равносметка с какво са допонесли за резултата от изборите, защити лидерката секретарят на червената група Филип Попов.

"Не е уместно да се иска оставка на лидера, защото предстоят местни избори", коментира пък Кристиан Вигенин.

Отговорността е на всички, а не на председателя и ИБ, коментира и Янаки Стоилов. И призова за повече "трезви гласове". Защото това сблъскване между различни групи, в който политиката е по-малко от личните интереси, може значително да влоши ситуацията, предупреди той. Не трябва да обричаме със своите действия шансовете на БСП за местната власт, каза Стоилов. Според него било по-добре да има пряк избор след местните избори.


Снимки: Агнес Методиева

 
Lupa.bg следи червения пленум и ще информира своевременно своите читатели.