Ексклузивно: Министър Росен Желязков пред Lupa.bg: "Фалконът" е негоден

13:01 - 15 Ноември 2019
2417
Ексклузивно: Министър Росен Желязков пред Lupa.bg: "Фалконът" е негоден

Министърът на транспорта Росен Желязков потвърди пред Lupa.bg поредния инцидент с правителствения "Фалкон" на Авиоотряд 28, който е на пряко негово подчинение. 20-годишният самолет, превозващ премиера Бойко Борисов от Солун за София, постави в риск и министър-председателя, и останалите пасажери от делегацията, след като навигационната му система изключи при захода за Враждебна.

"Предстои да се помисли сериозно дали фалконът изобщо вече е годен за експлоатация след толкова зачестили пробиви в системите му за сигурност", каза той и не отрече, че се обсъжда вариант, в който машината да спре да превозва държавните ни мъже. "Анализираме ситуацията и причината", добави Желязков. Транспортният министър уточни, че предстои да се снемат показания и от пилотите на фалкона, и от Ръководство "Въздушно движение", за да се разберат детайлите и причините за случилото се във въздуха. Но не отрече, че е притеснен от проблема в навигацията на самолета.

"Знаете, че темата за авиационната безопасност е изключително чувствителна. Мерките за безопасност, в сравнение с наземния транспорт, са съвсем различни. Затова и най-малката щета, предизвикана във въздуха, има огромно значение за системите за безопасност и поставя въпроса и за експлоатацията на "Фалкона", каза още Желязков пред Lupa.bg. Безспорно обаче поредният инцидент с правителствения самолет бил нарушение на добрите практики. 

Министърът обаче бе категоричен, че въпреки дългогодишните дебати за купуването на нови самолет за нуждите на Авиоотряд 28, бюджет за това няма. Така отрядът остава само с една машина - Еърбъс, която ще трябва отново да си делят премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и парламентарната шефка Цвета Караянчева.