ЕКСКЛУЗИВНО! Поне 19 жертви на труса в Турция (СНИМКИ)

Десетки са затрупани под развалините в Елязъг и Малатия, 600 са ранени

Балкани
05:18 - 25 Януари 2020
5419
ЕКСКЛУЗИВНО! Поне 19 жертви на труса в Турция (СНИМКИ)

Най-малко 19 души са загинали след силното земетресение в петък вечер в Източна Турция, съобщиха световните информационни агенции. Ранените са стотици, като основно са засегнати 2 вилаета - Елязъг и Малатия, където са били изпратени допълнителни 170 линейки.

В първия район има данни за 13 жертви и над 400 пострадали, а за 4 жертви и над 180 ранени предават от втория. 18-ият загинал е от Диарбекир, за последния липсва информация. Съобщено бе и за разрушени сгради. Според властите, трусът е регистриран в 20:55 часа, на 6,6 мили (11 км) дълбочина.

Поне 30 души остават затрупани в Елязъг, а спасителните действия са в разгара си с надеждата някои от тях да бъдат спасени. Трусът е бил с продължителност малко над половин минута, твърдят турските сеизмолози.

Поне 6 милиона души са усетили земетресението силно. Данни за паника пристригат от Ирак, Сирия, Ливан, Грузия и още половин дузина съседни държави. Президентът Ердоган изпрати на мястото на събитието министрите на вътрешните работи, здравеопазването и екологията.

Няма загинали и ранени българи при земетресението в Турция. Според информация на МВнР, в района живее българска общност, но няма данни за пострадали наши граждани. Дадени са телефони за помощ и информация на посолството ни в страната.