Ексклузивно в Lupa.bg: Арестуваните ченгета от ГДБОП работели за Жоро Шопа

Общество
16:44 - 26 Юни 2020
34301
Ексклузивно в Lupa.bg: Арестуваните ченгета от ГДБОП работели за Жоро Шопа

Арестуваните при спецакцията снощи антимафиоти от ГДБОП са работели за наркобоса Георги Семерджиев - Жоро Шопа, издаде високопоставен източник на Lupa.bg от спецслужбата за борба с организираната престъпност. Спряганият като дясната ръка на  Брендо разбойник плащал баснословни суми на топ ченгетата, които обезпечавали рекордния му трафик на кокаин, обясни източникът под пагон.

Георги Семерджиев - Жоро Шопа се оказа „началникът“ на топ ченгетата от ГДБОП

Оказа се, че заловените 360 килограма „бело” в Студентски град в края на май са на Георги Семерджиев. От полицията тогава коментираха, че откритият наркотик е четири вида с различна чистота и струва около 20 милиона лева. „Част от кокаина е със 75% чистота. Досега такъв случай не е имало. Един килограм се търгува за около 35 хил. евро“, уточни след заловената пратка директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Арестуваният за кокаиновото депо в Студентски град Манол Николов - Куция, заедно с братът на Жоро Шопа и Тихомир Семерджиев, племенник на тополовградския аферист. Трафикантите си плащали на ченгета от ГДБОП.

Разследване е установило, че кокаинът е внесен в България от Жоро Шопа и негови роднини. Един от двамата арестувани за кокаиновото депо - Манол Николов, известен с прозвището Куция, бе уличен заради открита негова протеза в апартамента в Студентски град. Манол Куция от Тополовград е втори братовчед на Семерджиев. Според запознати с разследването, Семерджиев е ползвал чадър от задържаните началници от ГДБОП, за да транспортира кокаина към България и след това, когато дрогата бъде размесена в депо край София, да изнася наркотоварите към Европа. Неофициално се твърди за засечени и документирани срещу между племенника на Семерджиев - Тихомир с един от арестуваните полицаи.

Комисар Цветан Панков, началник на отдел „Наркотици“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност, е сред арестуваните „служители“ на Жоро Шопа

Тази сутрин България се събуди с новината, че три ченгета от ГДБОП са в килия за получаване на подкупи и чадър над дилъри. Операцията е започнала снощи, обяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг, в който участва и вътрешният министър Младен Маринов.

Цветан Панков - началник отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици” в ГДБОП е задържан при акцията на МВР и спецпрокуратурата. Според информацията в ареста за 24 часа е и Кирил Ванков - шеф на сектор в същия отдел, както и още един служител на МВР.

„Разследването е за организирана престъпна група, занимаваща се с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространението на наркотици не само на територията на България”, обясни Иван Гешев.

„Тези лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците в България, те държат контактите с нашите международни партньори по линия на противодействието на трафика на наркотици”, каза още обвинител номер 1.

Ченгесарската банда е действала поне от 3 години. Сигналът идва от дирекция „Вътрешна сигурност”.

Цветан Панков е дългогодишен служител на МВР. Под негово ръководство отдел „Наркотици” разби множество наркодепа в София и страната. Последната му награда е от ноември миналата година. Тогава посланикът на Кралство Испания го е наградил за постигнати високи резултати в общи разследвания по противодействие на наркотрафика.