Ексклузивно в Lupa.bg: Маргарита Петкова и Добромир Банев съдят крадлив сайт

Най-продаваната поетична книга „Абсурдни времена“ се предлага безплатно в „онлайн библиотека“

Култура
11:53 - 01 Октомври 2019
12023
Ексклузивно в Lupa.bg: Маргарита Петкова и Добромир Банев съдят крадлив сайт

В Деня на поезията обичаните ни поети Маргарита Петкова и Добромир Банев бяха изненадани неприятно от крадлив сайт, наричащ се гръмко „онлайн библиотека“, научи ексклузивно Lupa.bg. Платформата предлага най-продаваната им книга „Абсурдни времена“ за безплатно изтегляне или прочитане в PDF формат.

Добромир Банев направи скрийншот, който пък бе публикуван в личния профил във фейсбук на Маргарита Петкова.

„Тъй. Честит ви октомври. Честити ви всички празници, събрани в първия му ден - на музиката, на поезията и т. н.!

Творете, веселете се, пейте и се радвайте на живота до дълбоки достойни старини!

НО! Не крадете! Освен, че е Божа заповед, наказуемо е по НПК. Сайтчето се идентифицира като безплатна библиотека, присвоявайки си неприкосновените мои авторски права. Няма опция за споделяне, фб не ми дава право да кача връзката, затова Dobromir Banev направи скрийншот, като доказателство. И да се разберем - всичко, което качвам на стената си е СПОДЕЛЯНЕ и може да се пресподеля от всеки, всичко, което е в официално издадено и защитено с копирайт книжно тяло, е КРАЖБА! Долна, противна, тихомълкомна и подла по смисъла на минаването между капките. Е, ще се видим в съда, нескъпи непознати, ще се запознаем и няма да ви излезе безплатно.“ – написа като коментар поетесата, в отговор на което Добромир Банев допълни:

„Честит празник! Аз съгласие под каквато и да е форма също не съм давал, но очевидно живеем в страна, в която авторските права съществуват единствено на книга. Иначе: Четете поетични книги, с тях светът е още по-красиво място! Честит празник, пишещи и четящи!“.

Двамата съавтори са категорични, че ще търсят защита на авторските си права по съдебен ред, а всички техни почитатели единодушно ги подкрепиха с коментарите си.

Съвместната книга от 2 части „Абсурдни времена“ е най-продаваната поетична книга в днес, като с излизането си през 2013 година надмина по продажби „Ад“ на самия Дан Браун.