Ексклузивно в Lupa.bg: Нинова прави фалшив конгрес

Политика
13:50 - 14 Юни 2019
4563
Ексклузивно в Lupa.bg: Нинова прави фалшив конгрес

Корнелия Нинова се готви да направи фалшив конгрес с фалшиви делегати, алармира пред Lupa.bg високопоставен източник от "Позитано" 20. Става въпрос за нахлуването на между 50 и 70 участници в най-висшия форум на социалистите, които обаче не са избрани от общопартийните делегации членове на 49-то издание, а са напълно случайни червени. 

По информация на нашия източник схемата се вихри отдавна и е обвързана с т.нар. предварителна регистрация за участие в конгреса, при която делегатите взимат своите карти от изрично посочени места. Тук идва и реалната сглобка в полза на Нинова - тъй като има много делегати, които нямат възможност по някаква причина да пътуват до София за деня на събирането, на тяхно място отиват други, посочени от ръководството членове на БСП и гласуват с картите на първите.

За предварителната регистрация по наша информация тази година няма нужда от сверка на личните данни и карта се взима само срещу подпис срещу съответното име в списъка. Така, например, Иван Иванов от Добрич, не може да се яви на висшия форум в неделя, но на негово място отива друг социалист и се разписва, че е взел партийното картонче и спокойно може да стъпи в зала 1 на НДК, за да гласува в полза на Нинова, каквото и предложение да спусне тя от конгреса.

На въпроса как се разбира кой няма възможност да присъства на конгреса, нашият източник разкри, че всеки делегат се проверява в последната седмица изрично по телефона. В случай, че изникне "дупка", доверените на лидерката в оставка шефове на ОПО-тата веднага я "прихващали" и запълвали с "правилния" заместител. 

Каква е целта обаче, разяснява опозиционерът на Нинова, пожелал анонимност: 

"Когато под напора на няколко организации тя да оттегли заявената си пред пленума оставка, го направи уж спонтанно пред конгреса, тези 50-70 незнайни и фалшиви делегати да гласуват "за" и така тя да остане лидер поне до местните избори".

Всъщност подобен вот е едновременно противоуставен и противозаконен, защото дневният ред за конгреса вече е публикуван в Държавен вестник. "Подадена оставка не подлежи на гласуване, а оттеглянето й е правен нонсенс", добавят и запознати с партийните документи юристи.