Ексклузивно в Lupa.bg: Нинова прави сделка за пари с Гергов

Актуални новини
15:00 - 19 Юни 2019
5076
Ексклузивно в Lupa.bg: Нинова прави сделка за пари с Гергов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е започнала да стопля отношенията си с опозиционерите в партията след заседанието на конгреса миналата неделя, а причината за това е готвеното отпадане на партийните субсидии, научи ексклузивно Lupa.bg.

По информация на нашите източници, отмяната на държавните пари за политическите формации или сриването им до 1 лев на глас, както вече парламентът гласува на първо четене, ще доведе до тотален колапс на червената каса. Тя и сега е на минимални нива и финансирането на апарата в централата на "Позитано" 20, партийните медии и структурите в страната се крепи на косъм, а при орязване на субсидиите, чиновниците в София трябвало да се съкратят до максимум 20 броя, твърдят още запознати с тежкото състояние на авоарите на БСП. 

По тази причина, Нинова е решила да започне отдалеч преговори с опозиционерския фланг в лицето на пловдивския шеф Георги Гергов, претендентът за неин наследник Красимир Янков, а дори и с някои от приближените на екслидера и настоящ шеф на ПЕС Сергей Станишев. Целта била тя да се съгласи да работи в мир с тях, като те в замяна й гарантират, че ще помогнат за стабилизирането на касата. В по-далечен план обаче при стискане на ръцете между Нинова и тях можело да се мисли за завой вляво към ГЕРБ и при предсрочни парламентарни избори да се създаде широка коалиция между БСП и управляващите. Точно за такава апелираха и Гергов, и бившият председател на Столетницата Михаил Миков, както и неговите съратници, а Нинова категорично се дърпаше. Така БСП загуби възможността да получи поне 4 от най-ключовите министерства, ако беше направила съюз с ГЕРБ след вота през 2017 г.  

На "Позитано" 20 обаче се шушука още, че лично Гергов, ако левицата влезе в коалиция с ГЕРБ, би могъл да издейства ново решение за партийните субсидии и макар и след време да се върне старото положение - получаване на 11 лева за глас, но само за парламентарно представените партии. Из коридорите на централата се твърди упорито и че Нинова е започнала ударни консултации с финансисти за това как да обезпечи кредитите на партията в размер на няколкостотин хиляди лева. Предприела е и план за продажба на някои от имотите на червените в страната, за да може да се гарантират заплатите на зависещите пряко от касата на БСП нейни структури и медии. Отделно е отправила призив към съпартийците си да се включат по-активно в даренията за партията, като даде личен пример и днес дари 1000 лева в името на червеното благо.