Ексминистър Станков: Президентът е в слаба позиция, подгряват за евроизборите

Румен Радев може да направи партия, но няма да я оглави, заяви Антон Станков

Новини
12:08 - 30 Януари 2024
2256
Ексминистър Станков: Президентът е в слаба позиция, подгряват за евроизборите

Президентът е в слаба позиция, защото в парламента сега има необходимото квалифицирано мнозинство от 161 гласа, което може да гласува импийчмънт. „Този въпрос ще бъде решен в Конституционния съд, но няма толкова сериозни основания за подобно действие. Това е напрежение, подгрявка за евроизборите." Това заяви бившият правосъден министър Антон Станков пред Нова.

„Може би г-н Пеевски направи сериозна заявка за кандидатиране за президент. Този „двубой" с президента Румен Радев изглежда доста личен. Личните битки обикновено се водят тогава, когато хора се състезават в мажоритарен вот, какъвто е президентският", заяви той.

Той не изключва варианта Радев да подкрепи свой политически проект, но без да го оглавява. „Да не забравяме, че президентската институция беше толкова осакатена със сегашните промени в Конституцията, че който и да е държавен глава трябва да застане до гвардейската рота, да козирува и толкова", заяви бившият правосъден министър.

Той обясни, че центърът на властта се е преместил в парламента. „Имаме малко символични министри. Не виждам хора, които правят политика. Големите играчи са в НС. Наблюдаваме преструктуриране на политическия терен", каза Станков.

„Съдебната реформа е нещо като вечния двигател – винаги ще съществува. За промените в Конституцията досега нямаше анализ, липсваше критика на досега действащия модел. Силово правене на промени в Конституцията не говори добре за политическия стил на управление и навява спомени за времената от преди 1989 г. Сега ще правим реформа на реформата", каза Станков.