Експерт: А ще има ли газ за Балкански поток?

Може да се окаже, че България изгражда инфраструктура, която няма да бъде обезпечена в дългосрочен план с доставки

Новини
21:28 - 03 Октомври 2019
2495
Експерт: А ще има ли газ за Балкански поток?

Може да се окаже, че с Балкански поток България изгражда инфраструктура, която няма да бъде обезпечена в дългосрочен план с доставки на природен газ. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум за изграждането на компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“. 

Той припомни, че сроковете за изграждането им бяха пропуснати. „Както знаете доставката за сръбската граница трябваше да започнат на 1. 01. 2020 г., което е след близо четири месеца. 

Въпреки поетите ангажименти и обявените намерения от министъра на енергетиката и „Булгартрансгаз“, това е малко вероятно да се случи. Както обикновено става в България, обещанията нямат нищо общо с реалността, което не е в интерес на страната ни“, каза той. 

По повод информацията, че „Булгартрансгаз“ възнамерява да обяви търг за осигуряване на заем от европейски банки в размер на 150 млн. евро за плащане на оператора по проекта за газопровода, Христо Казанджиев обясни, че са необходими около 350 млн. евро за плащане на двете части по проекта. По линия на линейната инфраструктура и изплащане на 40% авансово за изграждането на компресорните станции. 

Според Казанджиев „Булгартрансгаз“ ще има значителни затруднения по изплащането на кредитите, защото се е натоварил с инвестиции над възможностите си.