Експерт: Ако се проследи пътят на парите, ще се види накъде отива COVID-19

Новини
20:00 - 25 Септември 2020
8157
Експерт: Ако се проследи пътят на парите, ще се види накъде отива COVID-19

"Кой може да провери бройката на обявените заразени от коронавируса? Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година. 47 години и 23 дни ми е работното време непрекъснато досега“.

Това каза пред БНР проф. Иван Чалъков, изтъкнат специалист по "уши, нос, гърло“, ръководител на клиниката по УНГ в болница "Царица Йоанна-ИСУЛ“.

Неговата теза е, че ако се проследи пътя на парите, ще се види накъде отива коронавирусът.

По думите му "става дума за вирус на грипа, разликата е, че е нов щам и иска по-дълго време за създаване на колективен имунитет“.

"Всеки ден се съобщава брой на оздравели. Това е оксиморон. Не могат да бъдат оздравели, след като не са били болни. С изключение на няколкото души, истински болни. В момента имаме около 30 души в реанимационните отделения. Не се казва с какви придружаващи заболявания са тези болни. Те от какво умират?“, попита лекарят.

В предаването "Хоризонт за вас“ проф. Чалъков допълни:

"Доказано е, че пробите не се взимат правилно. В дихателния епител има ресни и там се намира вирусът. Тампонът през носа не е проста работа. Там трябва много внимателно да се работи. Не трябва да се взема с памучен тампон. Когато материалът се взема от място, където няма дихателен епител, не правите нищо. Това прави около 40% от пробите компрометирани“.

Проф. Иван Чалъков подчерта, че няма втора вълна, а спорадични огнища.

"След две-три години този вирус ще влезе в обикновената противогрипна ваксина... През 2009-2012 година в света не бяха заразени 80 млн. души, както е сега, а 2,5 млрд. души. Тогава никой нищо не каза“, аргументира се експертът.