Експерт: Конституцията може да бъде подобрена, но не и при тези условия

Топ
09:24 - 15 Август 2020
1081
Експерт: Конституцията може да бъде подобрена, но не и при тези условия

В политиката всичко е възможно – така докторът по конституционно право доц. Наталия Киселова, определи шанса за свикване на VIII Велико народно събрание. В „Тази събота“  по бТВ експертът обясни, че предложението на премиера Бойко Борисов се явява като предложение от партията, която е мандатоносител в действащия парламент. 

По думите ѝ внасянето на законопроект е първата стъпка за тази процедура. Предложението трябва да бъде подкрепено от 121 народни представители. След което 161 депутати трябва да гласуват за свикване на ВНС.

„Вчера голяма част от парламентарно представените партии бяха изненадани или са чули за предложенията малко преди това. Трябва да се успокои и да видим имаме ли необходимост от толкова бързо свикване на парламента да обсъжда тези въпроси или да се подходи по-разумно и да си дадем отговор каква е целта на тези предложения – да отложим във времето изборите, да подобрим модела, по който функционира Народното събрание или по който функционира съдебната власт“, каза експертът по конституционно право. 

Относно предложението за реформа в съдебната власт, ВСС да се раздели на две отделни колегии – съдийска и прокурорска, докторът по конституционно право го определи като разточително от гледна точка на администрация.

„В речта на Борисов се говори, освен за конкретни предложения и за изцяло нова Конституция, която да отговаря на европейските стандарти. Според мен, не виждам нищо, което да е различно от това, което имаме в действащата. Ние оставаме парламентарна държава, оставаме република, българският език продължава да бъде официален. Какво ново се предлага – намаляване на броя на народните представители. Това е единственото, което се нуждае от свикване на ВНС“, каза доц. Киселова.

Експертът определи сега действащата Конституция като добра и уточни, че винаги може да бъде подобрена, но не и при тези условия.