Експерт по национална сигурност с тежки критики към Радев

Не знаеше кои са приоритетите на България и взе позиция различна от тази на правителството

Политика
08:25 - 07 Юли 2023
7219
Експерт по национална сигурност с тежки критики към Радев

Експертът по национална сигурност проф. Румен Кънчев отправи тежки критики към президента Румен Радев за поведението му по срещата с Володимир Зеленски.

"Нашето правителство проведа една полезна среща с достоен президент на Украйна и България показа, че се връща на сцената, където се нейните приятели и съюзници от НАТО. Мотео дълбоко огорчение е свъразно с позицията на българския президент, който се държа изключително неадекватно с украинсикя президент. Той не знаеше кои са приоритетите на България и взе позиция различна от тази на правителството. Знам, че по конституция правителството формира външната политика, а президентът само може да я следва, не да казва какво мисли той по въпроса. Той следва външната политика и политиката за Национална сигурност, формирана от правителството, така че това са трите големи акцента на тази среща - вътрешно политическия, външно политическия и позицията на президента", заяви проф. Кънчев в "Здравей, България" по Нова Тв.

Последва въпрос на водещата Мирослава Иванова: "Радев заяви, че повече оръжие за Украйна не приближава мира и каза, че ние можем да останем без своите си ресурси за армията. Смятате ли, че това е по-скоро изолирана позиция или смятате че той си има своите последователи в обществото и много хора мислят като президента по тази позиция?"

"Първо, той не е длъжен да формира свои последователи в обществото. Той е длъжен да да интегрира обществото, кактои различните групи в различните политически тенденции. Това е големия майсторлък в президентството, да можеш да интегрираш дори различни противоположни политически и геополитически тенденции. Освен това президентът направи внушение, че едва ли не оръжието се дава и боеприпасите от неприкосновения запас на армията. Ами такова нещо няма. Нито една армия, нито един началник на генералния щаб и министър на обраната няма да посегне на тези запаси. Така че в това беше едно слабо представяне на Радев, на фона на общия успех на тази среща, която беше реализирана изключително със средствата, с усилията и с убедеността на новото българско правителство", отговори проф. Кънчев.