Експерт показа как се прави фалшив кашкавал

Продуктът е безопасен за консумация, но заблуждава, че е от истинско българско прясно мляко, обяснява Пламен Абровски

Новини
13:17 - 22 Октомври 2021
3346
Експерт показа как се прави фалшив кашкавал

Земеделският експерт на "Има такъв народ" /ИТН/ Пламен Абровски показа как се прави фалшив кашкавал в България, съобщиха от партията.

Той влезе в мандра и обясни във видео по 7/8 ТВ за имитиращия продукт, за който всички в бранша знаят. Вместо истинско българско прясно мляко се слага полуфабрикат "калиата" или т.нар. суха моцарела, която се внася от чужбина. Преработва се по технологията на сухото изпарване и се оформя като пита кашкавал. В търговската мрежа излиза на по-ниски цени от истинския продукт, каза Абровски.

Този продукт се етикетира така, че да заблуждава потребителите. Вместо да се упомене, че е произведен при преработка на друг продукт, на етикета се пише, че е произведен от мляко, сол и закваска, което заблуждава, че е от българско мляко.

Безопасен е за консумация, но заблуждава, коментира Абровски. От тук нататък приемам това като лична кауза да променя законодателството в сектора така, че българският потребител да е наясно какво консумира, а продукцията на българския животновъд да достига до нашите деца.

Според Абровски, държавата в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ си затварят очите.

За целта трябва да се засили контролът. БАБХ не си върши работата, подчерта той. Освен това са необходими законодателни промени и административна реформа, която да прехвърли отговорността на бизнеса и да въведе самоконтрол от бранша.

Вносът от ЕС на млечни продукти или полуфабрикати за производството намалява шансовете за възстановяване на българското животновъдство. Например вкарването на един камион с 24 тона калиата у нас замества 300 000 литра мляко, което е дневен млеконадой от 10 000 крави. По този начин млекопреработвателите не купуват българско прясно мляко, каза Пламен Абровски.