Експерт : Правителството да спре незабавно преговорите за Шенген

Според Мирослав Попов Европа се подиграва с нас, а Дъблинското споразумение не защитава българския интерес

Новини
11:40 - 13 Януари 2024
8279
Експерт: Правителството да спре незабавно преговорите за Шенген

Експертът по международни и етнически въпроси Мирослав Попов призова българското правителство незабавно да прекрати преговорите за Шенген в този му вариант и да ги поднови след европейските избори, когато има нов парламент и комисия. В предаването "Гледна точка" по ТВ СКАТ той каза, че поведението на българското правителство по темата за Шенген и обясненията им за мигрантите са скандални.

Според Попов Дъблинското споразумение въобще не съответства на българските интереси. 

"От нас очакват да приемем някакви транзитьори, незнайно откъде. Минали през България и от нас се очаква да поемем отговорност за тях. Това е едно извратено тълкуване на шенгенските правила. От страна на нашите партньори има най-малкото некоректност. Правителството ни не е работило в интерес на България, изпързаляли са ги, не е за пръв път, но това не е повод да лъжат българското общество, че са постигнали успех. Не, не са постигнали никакъв успех."

Мирослав Попов каза, че ако не приемем окончателно сега това предложение, ще имаме възможност да сключим ново при нормални условия и да не се подиграват с нас.