Експерт пред Lupa.bg: Мантинелите у нас не отговарят на стандартите

Крими
00:40 - 15 Юли 2020
3482
Експерт пред Lupa.bg: Мантинелите у нас не отговарят на стандартите

Мантинелите по пътищата ни не отговарят на европейските изисквания. Имаме български производители, които изнасят защитни съоръжения с високо качество, но техните услуги не се ползват от институциите, отговорни за състоянието на пътищата. Това заяви пред Lupa.bg  председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.  

„Никъде в Европа няма мантинели с такава височина като на магистрала „Тракия”. Няма допълнителни ограждения, няма озеленяване между съоръженията, а участъкът от пътя, на който стана катастрофата с 5 жертви в неделя, е за рециклиране отвсякъде. Ако има необходимост от протести в тази държава, то те трябва да бъдат заради лошата инфраструктура в страната”, смята експертът по автомобилна безопасност.

По думите му инцидентът на „Тракия” прилича на този на Своге. Ако мантинелата беше здрава, автобусът нямаше да я прескочи. Същото важи и за катастрофата на магистралата – ако защитното съоръжение беше на половина на височината на камиона, нямаше сега да има 5 жертви, категоричен е Иванов.

„В България имаме най-опасните пътища. Те са с оценка 2 и 3. Политически инат е, че не искат да направят една отскечка от „Тракия” до Стара Загора. Има 90 км вълнообразен път, който не отговаря на никаква квалификация за магистрала.

"В същото време полицаите се крият в храсталаците и искат да ни вземат книжките . У нас може отсечка от 30 км да не се ремонтира, но не и да не ни пишат актове. Това е проблемът на държавата ни в момента. Не е да сменим един, за да сложим друг ”, възмущава се автоинструкторът.