Експерт: Притесненията трябва да са от АЕЦ "Запорожие" , не от "Нова Каховка"

Деница Петрова, ръководител на екипа, провеждащ кампанията „Зелено възстановяване на Украйна“ каза, че се спекулира с темата за замърсяването на Черноморието

Новини
15:22 - 02 Юли 2023
7352
Експерт: Притесненията трябва да са от АЕЦ "Запорожие", не от "Нова Каховка"

В Украйна се реализира проект, насочен към възстановяването на страната според съвременните екологични стандарти, разказа за БТА Деница Петрова, ръководител на екипа, провеждащ кампанията „Зелено възстановяване на Украйна“ към „Грийнпийс Централна и Източна Европа“.

Тя уточни, че пилотно е модернизирана болница в района на град Буча, пострадала още в първите дни на войната. Екипът на екоорганизацията е помогнал сградата на лечебницата да се сдобие с изолация и да ѝ бъдат поставени соларни панели и термопомпи. Днес болницата работи, независимо дали в района има ток или не, защото е напълно енергийно независима, обясни Петрова. Тя уточни, че парите за изпълнението на проекта са осигурени от различни офиси на „Грийнпийс“. Той е представен пред най-висшите държавни органи на Украйна и към него проявяват интерес много от общините в страната, на които предстои да възстановяват детски заведения, училища, лечебници, обществени сгради. Кампанията „Зелено възстановяване на Украйна“ показа, че енергийната независимост не е лукс, а необходимост, допълни Петрова.

Тя сподели още, че не разбира защо в България има толкова спекулации по темата с потенциалните замърсявания след случилото се с язовир „Нова Каховка“. Според нея говоренето за замърсяването на морето е лоша игра със страховете на хората. Все още не е ясно дори какво съдържа тинята, останала след разливането на водите на язовира, посочи Петрова. По думите ѝ екипът на „Грийнпийс“ е обсъждал вариант да изпрати екип за набиране на проби, но районът е военен и има сериозни рискове за сигурността на учените. Всъщност големият въпрос не е за водите на морето, а за самата зона по река Днепър, посочи Петрова и подчерта, че все още е неясно дали язовирът ще бъде възстановен или не.

Притесненията в момента са свързани с АЕЦ „Запорожие“, а не с последиците от случилото се с „Нова Каховка“, каза екологът. Тя подчерта, че никой не знае какво става в централата, говори се, че районът е миниран, а на персонала е наредено да се евакуира до 5 юли. Това е голямото притеснение, защото има най-различни сценарии какво ще стане след тази дата, обобщи Петрова.

Във Варна Деница Петрова участва във фестивала "Зелена революция", който ще продължи до 9 юли. В рамките на форума са планирани дискусии и творчески работилници, а екоорганизации от цялата страна ще представят алтернативни решения за опазването и подобряването на околната среда и на човешкото здраве.