Експерт: С тази дупка в хазната нарушаваме европейските правила

По закон бюджетът няма как да бъде внасян с такъв дефицит, посочи финансистът Любомир Дацов

Новини
14:40 - 22 Април 2023
3236
Експерт: С тази дупка в хазната нарушаваме европейските правила

Срещу запазването на сегашните данъци се отвори рекордна дупка в хазната от 6,4 процента или 12 милиарда лева, стана ясно от изнесените данни за финансово състояние на държавата. Минималната заплата остава 780 лева, колкото е от началото на годината.

Предвидена е законовата индексация на пенсиите от 1 юли, като минималната ще стане 523 лева. Така изглеждат основните параметри, освен ако депутатите не ги пренапишат.

Финансистът Любомир Дацов припомни, че този рекорден дефицит е нарушение на европейските правила.

„Няма как да съществува такъв бюджет. Той е в нарушение на всички европейски правила. Той по принцип не трябва да бъде внасян дори по този начин, тъй като това противоречи и на нашите, пък и на другите закони. По закон бюджетът няма как да бъде внасян с такъв дефицит. Бюджетът се внася всъщност, за да може да се улесни парламентът и той да предприеме съответните мерки.

Топката е в ръцете на парламента, в ръцете на партиите - най-малкото, ако искаш да управляваш, трябва да докажеш, че можеш, да имаш собствена програма, да покажеш как ще го направиш. Ако не управляваш, носете отговорността на това, което направихте последните две години”, коментира финансовият експерт Любомир Дацов.