Експерт: Самолетът на Пригожин е много надежден

Новини
10:27 - 24 Август 2023
2841
Експерт: Самолетът на Пригожин е много надежден

Лидерът на частната руска армия "Вагнер" - Евгений Пригожин и съоснователят ѝ Дмитрий Уткин, са били на борда на катастрофиралия самолет "Ембраер", съобщи Руската служба за гражданска авиация.

Журналистът, направил интервю с Путин, Валерий Тодоров посочи, че инцидентът едва ли е случайност. "Дори руският следствен комитет допуска външна намеса, като част от данните предполагат, че е свален с ракета. Беше ясно, че Пригожин не е дълголетник, имаше шансове да оцелее по-дълго, ако се беше изтеглил в чужбина, но надцени влиянието си и приятелството си с Путин или подцени влиянието и възможностите на враговете си", коментира той. 

По думите му версиите за инсценировка отпадат. "Странно е, че Пригожин и Уткин са пътували в един самолет. Той гореше още във въздуха и се разби. До снощи бяха открити осем тела. Трудно ще бъде да се идентифицират част от останките, изключва се вариант да е имало взривно вещество, допуска се грешка на пилота или техническа неизправност. не е ясно защо след като Пригожин има три самолета е използвал на частна компания. Явно принудително е използван", заяви той.

От своя страна Тодор Иванджиков, председател на Асоциация на Българската авиационна индустрия самолетът ебразилско производство, заяви, че самолетът е 16-годишен и много надежден. "Това е втората катастрофа с този модел. В Русия самолетите не се поддържат правилно. Херметичността на самолета е била до последна. Той е бил на височина 28 000 фута, в един момент сякаш леко подскача нагоре, после пада рязко надолу, това говори, че нещо се случва със самолета. Дали е бил ударен, или е имало технически проблем. Когато се удари крилото, части отиват във вертикалната част", посочи пред NOVA той.

Експертът уточни, че до 28 000 фута самолетът дава индикация с каква скорост се движи, но при удара са се нарушили снопове от жици и сигналът е спрял. "Черната кутия на самолета може да е издържала и по нея да разберем много. Всяка част от него може да се разгледа детайлно и да се разбере какво е причинило падането. Устройството, което записва говора, също ще помогне да разберем какво е станало в последните минути", подчерта Иванджиков.