Експерти: Радев дава мило и драго да се противопостави на сглобката

Новини
09:45 - 24 Януари 2024
1719
Експерти: Радев дава мило и драго да се противопостави на сглобката

"Това е ролята на политика Румен Радев, който гледа всяка топка, която му се подаде, да я отиграе в политически план. Подадена му беше тази топка – дали 7 или 9 години да е мандата на избраните конституционни съдии", заяви Нидал Алгафари в ефира на Нова тв.

„Винаги, при избора на всички конституционни съдии, е имало подобни неща, но никой не е искал да вдига шум. Единствено при президента Росен Плевнелиев се получи напрежение. Очаквам и Румен Радев да направи нещо подобно. Той дава мило и драго да се противопостави на сглобката”, смята журналистът Бойко Станкушев.

„Основният въпрос и причина за този сблъсък, който ще остане в историята, е че все пак НС имаше възможност да си изпипа нещата – не беше ясна процедурата по изслушването на кандидатите. Отговаряха на предварително зададени въпроси. Атанасова има някаква юридическа грамотност. Белазелков очевидно е опитен юрист. Никой не е перфектен. След като сме в една неперфектна хилава демокрация, с неизпипани институции, с хора с комплекси”, допълни той.

Той припомни, че Десислава Атанасова има 18 години опит в парламента. По думите му това е важно: „Все пак има истинска диплома, доколкото знам. Докато при Пеевски имаше тежки съмнения, които се оправдаха – чудя се как може той с такова самочувствие да иска да обсеби цялото евроатлантическо мнозинство.”

„Радев трябва да е наясно, че НС е най-висшият орган и те така са преценили. Нека видим първо какви са възможностите на Десислава Атанасова”, подчерта Алгафари.

Той смята, че ситуацията е същата като тази с Плевнелиев, който бойкотира Венета Марковска и не я допусна да положи клетва като конституционен съдия: „Не виждам проблем в това – ако трябва, ще се прегласува, но няма да бъде волята на Радев. Опасявам се, че той като че ли дърпа заспалия лъв. Опасявам се да не му поискат импийчмънт. Да му направят импийчмънт, да излезе и да направи след това политически проект. Президентската институция има рейтинг, не той самият като личност. Когато излезе от президентството, започва да пада този рейтинг."

„Няма институции, където нещата са както трябва. Пример за това е СЕМ – това безумие Емил Кошлуков да си довършва мандата например”, каза още Станкушев.