Експертиза: Димитър Малинов е починал от задушаване с кръв

Новини
11:10 - 10 Октомври 2024
5535
Експертиза: Димитър Малинов е починал от задушаване с кръв

Причината за смъртта на 24-годишния Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица са счупени носни кости. Това е установила съдебномедицинската ескпертиза, приета от Окръжния съд днес. Вещите лица са установили и травматични увреждания по тялото, които обаче не са довели до фаталния изход.

Малинов издъхна на 20 юли м.г. след жесток побой. За убийството е обвинен Рангел Бизюрев, който твърди, че само той е удрял младежа. Към наказателна отговорност са привлечени и 20-годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови, но за лично укривателство. Единият от братята е присъствал на побоя, но и той, и подсъдимият категорично отричат да е участвал. Вчера беше разпитан таен свидетел, който посочва, че Борислав му е разказал, че всъщност той е нанесъл фаталния удар в главата. Рангел отричаше и да е блъскал Митко в лицето.

Д-р Павел Тимонов посочи пред магистратите, че е възможно носните кости да са счупени от удар в дърво или стълб, каквото се сочеше в показанията на Борислав Динков. Младежът обаче говори за удар в задната част на тялото. По думите на лекаря е уврежданията може да са нанесени и от падане на земята, но тогава щяло да има следи по изпъкналите части от лицето. "Тук сме установили само ограничено кръвонасядане, което ни кара да мислим, че е от тъп предмет с ограничена повърхност", каза Тимонов.

Лекарите обясниха, че в случая е настъпило обилно кървене, от което Митко се е задушил. По думите им Димитър би изкашлял кръвта заради рефлексите на тялото, които обаче не са се включили, защото младежът изпаднал в кома. До нея може да се стигне веднага след удара, но понякога има "светли периоди", когато минават часове или дори дни. Вещите лица посочиха още, че евентуална медицинска помощ би увеличила шансовете на Димитър да живее.

Интересен момент от експертизата е разположението на ударите по тялото на Митко. Експертите са установили, че те са нанесени в лявата част, което води на мисълта, че младежът е удрян с дясна ръка или крак. "Това не отговаря на протоколите за разпит на обвиняемия, че е левичар и е удрял вдясно", каза д-р Тимонов. Той коментира и изхъркването на Митко, което Борислав Динков твърди, че е чул при свалянето на тялото от колата. Според медика в тялото на човек има въздух, който при движение излиза, драсни гласните струни и произвежда звук.

Преди да приеме експертизата, по искане на прокурора съдът разпита отново Рангел заради казаното от тайния свидетел. "Той е казал, че Борислав му е бил споделил че бил нанасял удари 2-3. Това не е вярно, аз поддържам моите показания", каза Бизюрев. Той каза още, че не знае близнакът да е имал мотив да убие Митко.

Днес Окръжният съд изслуша още психиатричната експертиза на Рангел, според която той е вменяем, както и автотехническо изследване на записи от охранителни камери от нощта на убийството.