Експлозията в Бейрут унищожи ателиетата на Ели Сааб и Зухаир Мурад

Сред отломките тъжно стои само един манекен в бяла рокля

Стил
16:46 - 06 Август 2020
1917
Експлозията в Бейрут унищожи ателиетата на Ели Сааб и Зухаир Мурад

Вечерта на 4 август в района на пристанището в Бейрут стана силна експлозия на амонячна сяра, равна на 2,2 килотона TNT. Загинаха нас 100 души, а броят на жертвите е надхвърля 3 хиляди.

Столицата на Ливан е обявена за зона на бедствие - в града е въведено извънредно положение. Местните дизайнери изказват съболезнования на семействата на жертвите и не могат да намерят думи, за да опишат болката си от трагедията. Много от ателиетата са разрушени, тъй като се намираха в района засегнат най-силно от взрива.

Рабих Кайроуз, основател на Maison Rabih Kayrouz, показа в инстаграм своята централа, разположена в елегантния дворец Daguerre от 19-ти век, която е разрушена от експлозията. Сред отломките тъжно стои само един манекен в бяла рокля.

Седалището на Ели Сааб също е засегната, като дизайнерът и екипът му са били вътре, когато се е случи експлозията, но няма пострадали. Говорител на марката подчерта, че всички са в шоково състояние и са силно притеснени са за родината си.

Експлозията удари страната в разгара на дълбока икономическа и политическа криза, на фона на която имаше рязко покачване на цените на храните. Ателието на Зухаир Мурад също се намира в района на Джеммайс, известен със своите модерни барове и ресторанти - сега сградата е разрушена. „Сърцето ми е разбито, не мога да спра да плача, години усилия просто се изпариха за миг“, сподели дизайнерът.