Експресна победа за Швьонтек, Вожняцки също стартира безпроблемно на US Open

Коко Гоф стартира трудно, Сакари отново отпадна на старта

Спорт
09:36 - 29 Август 2023
1921
Експресна победа за Швьонтек, Вожняцки също стартира безпроблемно на US Open

Световната номер 1 и носителка на 4 титли от Големия шлем Ига Швьонтек започна очаквано лесно на US Open с победа 6:0, 6:1 над 86-ата в света Ребека Петершон за само 59 минути игра.

Швьонтек беше блестяща не само на сервис, но и от основната линия, като не спря да тормози съперницата си с ранно взимане на топката от дъното на корта и постоянно целене на линиите.

Следващото препятствие за полякинята ще бъде 322-рата Даря Савил, която също записа убедителен успех - 6:0, 6:2 над състезаващата се с “уайлд кард” американка Клерв Нгунуе.

Любопитен факт е, че Ига Швьонтек е първата тенисистка от периода 1991-1992 година, която печели повече от 40 сета с 6:0 в рамките на два сезона - полякинята вече има 41 такива (22 през 2022-ра и 19 през 2023-та). Предишните с това постижение са били Моника Селеш и Щефи Граф.

18-ата в света Виктория Азаренка срази Фиона Феро за 77 минути с 6:1, 6:2, а изненадата от първия ден до момента е отпадането на Мария Сакари от Ребека Масарова. Световната номер 8 Сакари записа трето поредно поражение в първи кръг на турнир от Големия шлем.

Гъркинята загуби с 4:6, 4:6 за час и 28 минути игра.

Сакари не се справя особено обнадеждаващо в сезона на твърди кортове до момента, защото в Синсинати също отпадна рано - във втория си мач от Каролина Мухова. Преди това тя загуби в първи кръг в Монреал от Даниел Колинс, но пък във Вашингтон достигна финала, където отстъпи на Кори Гоф.

В други бързо приключили мачове от първия кръг Белинда Бенчич елиминира Камила Ракимова с 6:2, 6:4, а Мухова се справи с участващата с “уайлд кард” американка Сторм Хънтър с 6:4, 6:0.

Каролин Вожняцки спечели първия си мач в първия си турнир от Големия шлем от повече от три години, побеждавайки руската квалификантка Татяна Прозорова с 6-3, 6-2 на US Open.

Бившата номер едно в света от Дания се завърна в тениса по-рано този месец, след като се оттегли след Откритото първенство на Австралия през 2020 г., за да създаде семейство, и роди две деца.

Возняцки проби три пъти в първия сет срещу съперничката си на 277-мо място в ранглистата, която дебютира в основната схема на турнир от Големия шлем и играе едва в третия си турнир от ниво тур.

Между сетовете Прозорова се нуждаеше от третиране на контузия в крака, преди Возняцки, вицешампионка на US Open през 2009 и 2014 г., да постигне победа и да си уреди среща с друга бивша шампионка от Големия шлем - Петра Квитова.

"Чувството е невероятно да се завърна", каза 33-годишната Возняцки, която получи "уайлд кард" за турнира.

"Очевидно бях много притеснена да изляза тук, тъй като не съм идвала от 2019 г."

"Невероятно е да получа още един шанс. Да имам победа зад гърба си, чувството е толкова специално", добави тя.

"Обичам да играя тук. Просто е толкова наелектризирано, има такова оживление, че излизам тук, в Ню Йорк, за да играя", заключи Возняцки.

Една от фаворитките на домакините Коко Гоф започна с трудна победа участието си на последния за годината турнир от Големия шлем - US Open. Поставената под №6 в схемата на надпреварата трябваше да прави обрат, за да сломи съпротивата на квалификантката Лаура Зигмунд от Германия. Американката се наложи с 3:6, 6:2, 6:4.

Гоф започна срещата колебливо и съперничката й се възползва от това, за да направи пробив за 3:2, след което спечели и своето подаване за 4:2. Това още повече обърка играта на американката, която допусна втори пробив в края за 6:3 и сетът отиде на сметката на германката.

Във втория сет обаче Гоф се окпити и започна да демонстрира на какво наистина е способна. Изключително показателен бе първият гейм в сета, който продължи доста дълго, но накрая 19-годишната американка успя да го измъкне, правейки ранен пробив. Това й даде нужното самочувствие и от този момент Гоф доминираше в сета, като даде само 2 гейма на съперничката си, печелейки го с 6:2.

Американката продължи мощно и в третия сет, в който поведе с 3:0 в началото, правейки два пробива. След това последва моментно отпускане и германката успя да върне един от пробивите, но радостта й бе кратка, тъй като последва нов пробив за Гоф и 4:1.

Но и това не бе достатъчно за младата тенисистка да реши мача в своя полза. При 5:2 тя сервираше за мача, но отново се пропука и допусна нов пробив, а след това Зигмунт успя да стопи изоставането си до 4:5. Все пак при втория си опит да затвори мача Гоф най-накрая успя и спечели с 6:4.

В следващия кръг Гоф ще се изправи срещу Мира Андреева, която победи с 1:6, 6:3, 6:4 австралийката Оливия Градецки.

Напред в турнира продължават и Петра Квитова и Йелена Остапенко, които победиха съответно Жасмин Паолини (6:2, 4:6, 6:1) и Кристина Букша (6:1, 7:6(5).