Екстра! Няма да вдигат цените до Нова година

Новини
22:24 - 29 Септември 2023
4542
Екстра! Няма да вдигат цените до Нова година

Бизнесът няма намерение да повишава цените поне до Нова година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък от редовната анкета сред мениджърите.

Бизнес климатът за септември запазва нивото си от август, като подобрение е регистрирано в търговията на дребно. Без разлика остават показателите в промишлеността и строителството, докато в сектора на услугите бележат лек спад.

Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, докато очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Основните фактори, ограничаващи развитието, били несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, сочат още данните. Въпреки това мениджърите предвиждат цените да останат без промяна през следващите три месеца.

При строителството имало намаление на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с влошени очаквания за активността до края на годината.

Както в промишлеността, така и в строителството несигурната икономическа обстановка остава главната пречка за развитие, посочват 62,2% от анкетираните предприятия. На второ и трето място са цените на материалите и недостигът на работна сила. Има очаквания за леко увеличение в продажните цени, макар преобладаващата част от мениджърите да посочват, че ще останат без промяна.

 
В сектора на услугите ситуацията леко се влошава спрямо предходния месец. Относно търсенето настоящата тенденция се оценява като намалена, докато очакванията за следващите три месеца са благоприятни.

Търговията на дребно бележи ръст. Прогнозите са, че поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца ще се увеличават. Този оптимизъм вероятно се дължи на прогнозите за увеличаване на продажбите с наближаването на коледните и новогодишните празници.

От НСИ посочват, че най-сериозните затруднения за бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Последната анкета отчита нарастване и на отрицателното въздействие на недостига на работна ръка.